İzmir’de çöp bertaraf tesisleri hakkındaki tartışmalar sürerken, pazaryerlerinde oluşan plastik çöp ve gıda atıkları İzmirlileri bezdirdi. Vatandaşlar, mahallelerde kurulan ve alışveriş için yoğun ilgi gören pazaryerlerindeki çöp yığınlarının, rüzgarın da etkisiyle ortalığı çöplüğe çevirdiğini söyledi. Özellikle pazaryerlerinin dışında satış yapan pazarcıların bulunduğu bölgelerde gıda atıklarının daha fazla görüldüğünü ve bu bölgelerin temizlenmediğini belirten vatandaşlar, çürüyen gıda atıklarının kötü kokuya neden olduğunun altını çizdi.
“Şikayetleri iletiyoruz”
Pazaryerlerinden alışveriş yapan vatandaşlar, alışveriş sonrası akşam saatlerinde pazaryerlerinin adeta bir çöplüğe dönüştüğünü belirtti. Çöp sorununu, daha önce Bornova’nın Çamdibi mahallesinde yaşadıklarını ancak sorunu belediyeye ilettiklerinde temizliğin sıklaştırıldığını belirten İzmir Pazarcılar Esnafı Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Pazaryerlerinde oluşan çöp sorunuyla ilgili aldığımız şikayetler doğrultusunda gerektiğinde belediyelerle görüşerek temizliğin yapılmasını istiyoruz. Bu sorunu daha önce Bornova Çamdibi mahallesinde yaşamıştık. Belediye ile yaptığımız görüşmeler sonrası pazaryerlerinde temizliğin artırılmasını sağladık. Bu sorunu duyduğumuz diğer ilçelerde de belediyelerle görüşerek gerekli önlemleri alıyoruz” dedi.
“Belediyenin görevi”
Bornova’nın en büyük pazaryerlerinden biri olan Bornova Özkanlar Pazarı’nın kurulduğu günlerde çöplüğe dönüşmesiyle ilgili konuşan Erişen, “Pazaryerlerinin temizliğini belediyelerin anlaştığı geri dönüşüm firmaları yapıyor. Konuyla ilgili firma yetkilileriyle görüşüp durumu aktardığımda, pazaryerlerinin alışverişin yapıldığı günün akşamında temizlendiğini, ancak artan rüzgarın etkisiyle çevreye yayılan plastik atıklarının pazaryeri dışına çıktığından bunların temizlenmesinin kendi yetkileri dışında kaldığını, konuyla ilgili muhatabın kendileri olmadığını belirttiler. Özellikle Özkanlar pazarı yakınındaki otoparklara yayılan bu atıkların temizliği hakkında otopark sahipleri birçok kez hem Bornova Belediyesi’ne hem de CİMER’e şikayette bulunduklarını ancak herhangi bir işlem yapılmadığını söylediler. Dolayısıyla bu sorunu firmanın değil belediyelerin çözmesi gerekiyor” diye konuştu.
“Vergisiz satış yasak”
Pazaryerleri dışında satış yapılmasının yasak olduğunu belirten Erişen, “Pazarcılar Odası olarak, pazaryerlerinin dışında satış yapan ve böylece vergi vermekten kaçınan kişilerle ilgili şikayetler alıyoruz. Konuyla ilgili gerekli birimlerle iletişime geçip, kaçak satış yapılmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Elbette bu konuda şikayetler geldiği sürece işlem yapabiliyoruz. Özellikle zabıtalar, bu tarz satış yapan kişilere gerekli cezai işlemin uygulanmasını sağlıyorlar ancak denetimlerin sıklaştırılması lazım. İzinsiz satışların yapıldığı yerlerde bu çöp sorunu da elbette artıyor. Bu noktalar pazaryerlerinin dışında kaldığı için, temizliğin sağlanması yine belediyelerin görevi” ifadelerini kullandı.