İzmir’de yaşayan 45 yaşındaki Mine İvrendi, bir yıl arayla iki kez kadavradan ince bağırsak nakli yapılarak 19 aylık tedavi sürecinin ardından yeniden sağlığına kavuştu. Şiddetli karın ağrısı şikayetiyle Aydın’ın Söke ilçesinde hastaneye başvuran İvrendi’ye, dolaşım bozukluğu nedeniyle ince bağırsağında çürüme tespit edildi ve acil ameliyatla bağırsaklarının çürüyen kısmı çıkarıldı. Bu ameliyat sonrası kısa bağırsak sendromu gelişen İvrendi, İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Burada ince bağırsak nakli yapılmasına karar verildi. İlk nakil beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan gerçekleştirildi, ancak İvrendi’nin vücudu bu organı reddetti. Bu süreçte burundan verilen mama ve serumla beslenen İvrendi’nin durumu kötüleşince yeniden nakil listesine alındı.

Yaklaşık bir ay önce İzmir’de beyin ölümü gerçekleşen bir başka hastadan bağışlanan ince bağırsaklar, başarılı bir ameliyatla ikinci kez İvrendi’ye nakledildi. Ameliyatın ardından sağlık durumunun hızla iyileşmesiyle, 19 ay sonra nihayet yemek yiyebilmeye ve istediği kadar su içebilmeye başladı. Özellikle yemek yemeyi ve su içmeyi özlediğini belirten İvrendi, tedavi sürecinin zorlu geçtiğini ifade etti.

İnce bağırsak nakli, organ bağışının azlığı nedeniyle sık yapılamayan bir ameliyat. Uzman doktorlar, Türkiye’de kısa bağırsak sendromu gibi hastalıkların tedavisinde ince bağırsak naklinin etkili olduğunu, ancak organ bağışının azlığı nedeniyle bu tür operasyonların sınırlı olduğunu belirtiyor. Kovid-19 pandemisi sırasında organ bağışlarında önemli bir azalma görülse de son aylarda yapılan çalışmalar sayesinde organ bağışında artış yaşandı ve bu artış, İvrendi gibi hastaların ameliyat şansını artırdı. Ameliyatı gerçekleştiren ekip, organın fonksiyonlarının iyi olduğunu ve hastanın sağlık durumunun umut verici olduğunu açıkladı.

Kaynak: AA