İzmir'in Çiğli ilçesindeki Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin kapatılması talebiyle, çevredeki mahallelerin muhtarları ve sakinlerinin katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

Ahmet Efendi, Uğur Mumcu, İnönü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet mahallelerinin sakinleri, tesise giden yol üzerinde toplandı. Grup, mahkeme kararlarının uygulanarak tesisin kapatılmasını talep etti. "Harmandalı halkı daha nereye başvuracak?" yazılı pankart açan grup, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Grup adına açıklama yapan Safiye Yılmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesine ait olan tesisin aslında 15 yıl hizmet vermek üzere kurulduğunu ancak 30 yıldır faaliyette olduğunu ve kapasitesinin çok üzerinde atık depoladığını belirtti. Yılmaz, tesisin bulunduğu bölgede heyelan ve yüzey çatlakları oluştuğunu, bu yüzden 20 evin tahliye edilmek zorunda kaldığını ifade etti. Ayrıca, tesisin yaydığı kokunun bölgedeki halkı ciddi şekilde mağdur ettiğini söyledi.

İzmir 4'üncü İdare Mahkemesinin, tesisteki çöp stoklama işleminin durdurulması yönünde bir karar verdiğini hatırlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
"Birçok vatandaşımız heyelan tehlikesiyle mağduriyet yaşamaktadır. Mahalle sakinleri olarak mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüşerek ilk ağızdan sorunlarımızı dile getirmek istiyoruz. Bu konuda somut adımlar atılmasını bekliyoruz. Yaşanabilecek olan felaketin hukuksal, ahlaki ve vicdani sorumluğundan hiçbir kamu yetkilisi ve yönetici kaçamayacaktır. Zaman kaybedilmeksizin sahaya çöp stoklama işine son verilmesini, heyelan bölgesinde konutları bulunan vatandaşların mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini, mağdur vatandaşlara genel ve yerel kamu idarelerince sahip çıkılmasını talep ediyoruz."

Eyleme katılan Çiğli Belediyesinin AK Parti'li Meclis Üyesi Mürşit Avcı, "Harmandalı çöplüğü" olarak bilinen tesisin İzmir'in kanayan yarası haline geldiğini vurguladı. Şehrin merkezine çöp depolanmasının İzmir'e yakışmadığını dile getiren Avcı, "Güzel İzmir'de evlerin arasında çöplüğün olmasını istemiyoruz. Büyükşehir Belediyesini göreve davet ediyoruz." dedi.

Çiğli Muhtarlar Gücü Derneği Başkanı Mürüvvet Karakoç ise tesisin kapatılması için yıllardır mücadele ettiklerini ve konunun takipçisi olduklarını ifade etti. Karakoç, "Tesisle ilgili alınan mahkeme kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Çiğli'nin çöple anılmasını istemiyoruz. Bu konuda yetkilileri göreve çağırıyoruz." diyerek, yetkililerin harekete geçmesini talep etti.

Kaynak: AA