30 Ekim 2020’de yaşanan İzmir depreminin 4. yılında, İzmir Büyükşehir Belediyesi olası afetlere karşı önlem alma çalışmalarını yoğunlaştırdı. Depreme dayanıklı ve güvenli bir şehir inşa etmek amacıyla başlatılan Deprem Master Planı kapsamındaki çalışmalar hızla ilerliyor. Yapı envanteri, deprem ve tsunami araştırmaları ile mikrobölgeleme etütleri gibi projelerle şehrin afetlere dayanıklılığı artırılacak.

Kapsamlı yol haritası

Eylül ayında düzenlenen 2024 İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı ile İzmir’in geleceği için bilim ışığında kapsamlı bir yol haritası oluşturuldu. Çalıştaya, 102 kurumdan 250 uzman katılım sağladı ve deprem riskine dair analizler paylaşıldı. İzmir’deki 906 bin yapının yüzde 88’inin 1999 öncesinde inşa edildiği göz önüne alınarak, yapı envanteri çıkarma ve risk azaltma projeleri dört koldan sürdürülüyor.

Mikrobölgeleme çalışmaları yayılıyor

İnşaat Mühendisleri Odası iş birliğiyle Bornova ve Bayraklı’da 100 bin binanın envanteri çıkarılarak, bu yapıların deprem esnasındaki davranış özellikleri analiz edildi. Yapılan saha çalışmaları, beton dayanıklılığı ve zemin yapısına dair veriler Ege Üniversitesi ile ODTÜ uzmanlarınca inceleniyor. Aynı zamanda Karşıyaka’da da kapsamlı mikrobölgeleme çalışmaları başlatılarak, zemin özellikleri derinlemesine araştırılıyor. Tüm ilçelerde etaplar halinde devam edecek olan mikrobölgeleme çalışmaları, güvenli yapılaşma adına yol gösterici olacak.

Türkiye'de ilk defa

Bornova’da Türkiye’de ilk defa kurulan Egeşehir Laboratuvarı’nda yapılan testlerle, deprem etkilerinin en doğru şekilde analiz edilmesi hedefleniyor. Egeşehir Laboratuvarı’nda, zemin ve kaya örnekleri üzerinde eşsiz rezonant kolon ve bender element testleri yapılarak, güvenli yapılaşma için önemli veriler elde ediliyor.

Muhabir: Nazlı Şentürk