İzmir

İzmir’de El Emeği Sanat: Kur’an-ı Kerim ve Osmanlı Portreleri Tespihlerde Hayat Buluyor

İzmir’de yaşayan İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, Osmanlı padişahlarının portrelerinden Kur’an-ı Kerim cüzlerine kadar birçok önemli eseri tespih tanelerine işleyerek sanatını sergiliyor

Abone Ol

İzmir'de yaşayan İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, Osmanlı padişahlarının portrelerinden Kur'an-ı Kerim cüzlerine kadar çeşitli eserleri, tespih tanelerine işleyerek sanatını sergiliyor. Kamalı'nın el emeğiyle işlediği tespihlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'ye hediye olarak gönderildiği belirtildi.

59 yaşındaki Arya Kamalı, minyatür sanatını çocukluk yıllarında babası ve abisinden öğrendiğini ve Ege Üniversitesi Mühendislik Bölümü mezunu olmasına rağmen, hayatının büyük bir bölümünü minyatür sanatına adadığını ifade etti. Son altı yıldır İzmir'in Tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki atölyesinde tespihler üzerine işleme yapan Kamalı, Kur'an-ı Kerim cüzlerini, Osmanlı padişahlarının portrelerini ve çeşitli tarihi simgeleri tespih tanelerine işliyor. Kamalı, hem yurtiçinden hem de yurtdışından aldığı özel siparişlerle sanatını sürdürüyor.

"Tespih tanelerine çalışmak büyük keyif"

Yaklaşık 50 yıldır minyatür sanatını icra eden Arya Kamalı, "Akademik eğitimim benim mühendislik alanındaydı. Ama bütün hayatım boyunca en çok zevk aldığım, mutlu olduğum, hem mesleki olarak hem de hobi olarak yaptığım minyatür sanatıyla uğraştım. İzmir'in en eski minyatür sanatçılarından birisiyim. Benim için tespihler, o küçük taneler, habbeler üzerine çalışmak gerçekten çok keyifli. Mikro art olarak bunları yapmak başlangıçta çok kolay olmadı. Çünkü bombe bir yüzeyi var. Benim için çok özel bir çalışma" dedi.

"En büyük gururum Kur'an-ı Kerim'in cüzlerini işlemek"

Kamalı, en gurur duyduğu eserinin, tespih tanelerine Kur'an-ı Kerim'in cüzlerini işlemek olduğunu vurguladı. Kamalı, bu projeye altı yılını verdiğini belirterek, "Kur'an-ı Kerim 30 cüzden oluşuyor. Her cüz 20 sayfadan oluşuyor. Ben her bir cüzünü bir tespihe yazdım. Bir tespihin habbesine, bir Kur'an-ı Kerim'in sayfasını yerleştirdim. Bu çok kolay olmadı. Çok küçük yazmakla ve 33’üncü habbeye geldiğinizde, o cüzün bitmesini ayarlamak, o büyüklükte yazmak oldukça deneme ve yanılma gerektirdi. Şimdiye kadar en gurur duyduğum eserimdir. Sanırım dünyada daha önce yapılmamıştır. Bütün Kur'an-ı Kerim'i, yani yaklaşık 600 sayfayı, 990 habbede işledim. Sadece yazıdan oluşmasın diye diğer tarafını 990 tane, en güzel camileri seçerek işledim. İkisinin arasında bir boşluk olsun diye de tezhip işledim." diye konuştu.

"Minyatür sanatı gençlere yaygınlaştırılmalı"

Minyatür sanatının hem Türk hem de İslam kültürü için çok değerli olduğunu belirten Kamalı, bu sanatın gençler arasında daha fazla tanıtılması ve yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca Kamalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Kralı Prens Charles ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani için özel olarak tespih işlediğini ifade etti.

Eserleri birçok sergide sergilendi

İşlediği tespihlerle birçok sergide yer aldığını aktaran Kamalı, sanatını daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediğini belirtti.