İzmir

İzmir'de elektrik akımına kapılarak can veren iki kişinin ölümünde aileden EPDK'ya tepki

İzmir'de yaşanan olayda, 12 Temmuz'da meydana gelen elektrik akımına kapılma sonucu 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz ve 44 yaşındaki İnanç Öktemay hayatını kaybetmişti. Ailelerinin avukatı, EPDK'nın olayla ilgili sorumluluğunu dile getirerek, bu konuda bir soruşturma başlatılmasını talep etti

Abone Ol

İzmir'de yaşanan elektrik akımına kapılma olayı, şehrin gündemini sarstı. 23 yaşındaki Özge Ceren Deniz ve 44 yaşındaki İnanç Öktemay, 12 Temmuz'da yoğun yağış esnasında meydana gelen olayda hayatlarını kaybetti. Deniz'in ailesinin avukatı Ayşe Sarıçiçek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) olayda kusurunun bulunduğunu belirterek, kuruma idari bir soruşturma yapması için çağrıda bulundu.

Olay, 12 Temmuz günü saat 18.00 sularında Bayraklı'da gerçekleşti. Şiddetli yağışlar sonucu metrekareye 39,7 kilogram yağış düştü. Bu durum, şehirdeki bazı cadde ve sokakların suyla dolmasına neden oldu ve hem araç sürücüleri hem de yayalar zor anlar yaşadı. Yağmurdan korunmak isteyen tıp fakültesi öğrencisi Deniz, suyla dolan yolda elektrik akımına kapıldı. Onu kurtarmak isteyen Öktemay da aynı akıma kapılarak yere yığıldı. İkisi de hastaneye kaldırıldı fakat hayatlarını kaybetti. Özge Ceren Deniz Osmaniye'de, İnanç Öktemay ise İzmir'de defnedildi.

Güvenlik Kamerasında Duman Görüntüsü

Olay yerindeki bir mazgaldan 9 Ocak'ta dumanların çıktığına dair güvenlik kamerası görüntüleri dikkat çekti. O tarihte çevredeki esnaf, durumu ilgili kurumlara bildirmişti. Olay yerinde yapılan inceleme sonrasında belediye ve elektrik şirketi çözüm üretmek için çalışmalara başladı. Kablolar, yer altına 50 santimetre daha derinlemesine alındı ve bölgeye elektrik verilip yol trafiğe açıldı.

Soruşturma Süreci ve Gözaltılar

Soruşturma kapsamında ilk olarak gözaltına alınan 30 kişiden 14'ü tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı verilen iki şüpheliden birinin kanser tedavisi gördüğü, diğerinin ise yurtdışında olduğu belirtildi. Tutuklanan sanıklardan Zekeriya T., daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında 11 kişi için daha gözaltı kararı verildi. Adana Büyükşehir Belediyesi'nden bazı yetkililer, Gediz Elektrik'ten yöneticiler ve diğer personel gözaltına alındı, ancak hepsi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

6-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen duruşmada 22 sanık dinlendi, ardından dava ileri bir tarihe ertelendi.

Ailenin Avukatından Yazılı Açıklama

Özge Ceren Deniz'in avukatı Ayşe Sarıçiçek, yazılı bir açıklama yaptı. Sarıçiçek, “2 kişinin ölümüne ilişkin 'Bilinçli taksirle adam öldürme' suçundan görülen davanın ilk duruşmasında verilen ara karar gereği; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) müzekkere yazılarak elektrik dağıtım şirketi hakkında iddianame konusu olay yeri, hattı ve mahal veya bölgesine ilişkin olarak olay tarihi öncesinde herhangi bir idari ve cezai müeyyide uygulanıp uygulanmadığı, uygulanmış ise buna ilişkin bilgi ve belgelerin gönderilmesi istenmiştir. EPDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı kamu kurumu olup, bağımsız nitelikte bir üst kuruldur. EPDK'nın başlıca görevi, elektrik piyasasını düzenlemek ve denetlemektir. Ancak ne var ki; mahkeme tarafından yazılan müzekkereye, EPDK tarafından verilen cevabi yazıda 'Yaptıkları incelemede elektrik dağıtım şirketi hakkında herhangi bir idari ve cezai müeyyide uygulandığına dair kayda rastlanmamıştır' denilmiştir” dedi.

Sarıçiçek, EPDK'nın denetim görevini yerine getirmediğini ve bu nedenle kusurlu olduğunu belirterek, kurumdan idari bir soruşturma yapmasını talep etti.