İzmir’de kutlamaların ilk adresi Cumhuriyet Meydanı ve eğlence etkinliklerinin uğrak noktası Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri, vatandaşın Kordon’a akın etmesini sağlıyor. Hal böyle olunca görünürde Kordon esnafının günlük cirolarında yükselişler olacağı düşünülse de gerçek aslında pek de öyle değil. Gerek yüksek güvenlik önlemleri gerekse oluşan büyük trafik Kordon esnafının konser istememesine neden oluyor. Konser günlerinde günlük cirodan daha az kazanıldığını belirten Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, esnafın konserden zararlı çıktığını söyledi.

Ömür Şanlı-1

Nüfus fazla, satış yok

İzmir’de halk konserleri için en çok tercih edilen nokta Kordon’da bulunan Gündoğdu Meydanı. Meydanda kurulan büyük sahnelerde ünlü isimlerin ağırlandığı eğlencelere İzmirliler büyük ilgi duyuyor ancak Kordon esnafı bu ilgiden memnun değil. Sonbaharın gelmesiyle yazlıkçıların İzmir’e geri döndüğünü ve günlük hasılatlarının arttığını belirten Kordon İş Adamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, konserlerin veya mitinglerin olduğu günlerde Kordon esnafının zorlandığını söyledi. Normal bir günde Kordon’da bulunan bir restoran veya kafenin müşterilerine verdiği hizmetten daha fazla kazandığını kaydeden Şanlı, “Konser günlerinde vatandaşlar oraya konseri dinlemek adına geliyor. Dolayısıyla kafeler konseri oturarak dinlemeye gelenlerle doluyor. Bu yüzden konserin esnafa pek de bir getirisi yok. Öte yandan oluşan trafik nedeniyle de çevre ilçelerden gelen vatandaşların çoğu gelmek dahi istemiyor. Yani normal bir günde diğer ilçelerden Kordon’a gelen müşteriler konser günü gelmiyor. Hal böyle olunca esnaf da günlük cirosundan daha az kazanıyor. Konserler, esnafı zarar ettiriyor” dedi.

Emin Bağcıı (1)

Satışa güvenlik engeli

Kordon’da bulunan tekel bayilerinin de konserden olumsuz etkilendiğini kaydeden İzmir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Emin Bağcı, konser alanında oluşturulan güvenlik önlemleriyle birlikte alkol satışlarının azaldığını belirtti. Yağcı, vatandaşın o gün konsere eğlenmek için geldiğini ve konser alanına herhangi bir yiyecek içecek sokmakta zorlanması nedeniyle bakkal ve bayilerden alışveriş yapmadığını söyledi. Hal böyle olunca konserin olduğu günlerde esnafın cirosunun düştüğünü belirten Bağcı, “Vatandaş Kordon’da alkol tüketiyor. Konser günü alınan güvenlik önlemleriyle birlikte vatandaş alkolü konser alanına sokamadığı için almayı tercih etmiyor. Öte yandan çoğu zaman konserin olduğu günlerde alkol satışlarına sınırlama bile gelebiliyor. Dolaysıyla Kordon’da düzenlenen etkinlikler Kordon esnafının yararına olmuyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Evren Laçin (1)

“Seyyarın da eli boş”

Konserlerin düzenlendiği günlerde sadece Kordon esnafının değil, Kordon’da çalışan seyyar satıcıların da iş yapamadığını kaydeden İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, “Kordon’da çalışan seyyar arkadaşlarımızın çoğu konser günlerinde normal günden çok daha az kazandığını söylüyor. Bunun birkaç nedeni var; bunlardan ilki ekonomi. Alım gücü düştüğü için vatandaşlar seyyardan bile ürün alamıyor. İkincisi ise güvenlik önlemleri. Yüksek güvenlik önlemleri nedeniyle konser alanına girmekte zorlanan da oluyor, kalabalıktan dolayı giremeyen de. Bir diğer yandan ise konsere gelen vatandaşlar daha çok eğlenmek için oraya gidiyor. Dolayısıyla seyyarda da beklendiği kadar yüksek satışlar olmuyor” diye konuştu.

Kaynak: Dilek Çakır Durak