İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, konut satış ve kiralamalarında artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, vatandaşları uyardı. Yetki belgesinin önemine vurgu yapan Güleroğlu, "Belge sorgulamadan yapılan işlemler sonucunda dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Özellikle İzmir, öğrenci şehri olduğu için uygun fiyata kiralık ev ilanları veriyorlar ve bu yolla kapora alıp kayboluyorlar. Yetki belgesi olan emlakçıların bu tür dolandırıcılık olaylarına karışması mümkün değil" dedi.

Artan kiralar nedeniyle uygun fiyatlı ev arayan vatandaşlar ve öğrenciler dolandırıcıların hedefi oluyor. Dolandırıcılar, uygun fiyatlı kiralık ya da satılık ev ilanları vererek kapora adı altında para topluyor ve ardından kayboluyorlar. Güleroğlu, yetki belgesi olmadan kendilerini emlakçı olarak tanıtan kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. "Ticaret Bakanlığı, internet siteleri ve sosyal medyada konut ilanı vererek dolandırıcılık yapanlara karşı önemli tedbirler aldı. Emlakçılık yapabilmek için yetki belgesi alma şartı getirildi. Bu belge olmadan emlakçılık yapanların dolandırıcılık yapması mümkün. Özellikle İzmir öğrenci şehri olduğu için uygun fiyata kiralık ev ilanları veriliyor ve kaporalar toplanıp ortadan kayboluyorlar. Ancak yetki belgesi olan emlakçılar böyle olaylara karışamaz çünkü yetki belgeleri iptal edilir" dedi.

mesut güleroğlu

Emlakçının Yetki Belgesi Kontrol Edilmeli

Vatandaşların web sitelerinde kiralık veya satılık ev ararken dikkatli olması gerektiğini belirten Güleroğlu, "Emlakçıların sitelerine girerek ve Ticaret Bakanlığı'ndan sorgulayarak firmanın yetki belgesinin olup olmadığına bakılmalıdır. Belge yoksa kapora gönderilmemeli ve telefonla aranmamalıdır. Özellikle İzmir'deki üniversiteleri kazanan öğrenciler ev ararken dikkatli olmalı. Evlerin fotoğrafları kaliteli ve güzel görünebilir, kirası ucuz gösterilebilir. Bu tür ilanlara karşı dikkatli olunmalı" dedi.

58728 (1)

Sosyal Medyadan Konut Alışverişi Yapılmamalı

Güleroğlu, sosyal medyada ilanlarla alışveriş yapmanın risklerine de değinerek, "Her emlakçının bir sitesi var ve ilan verebilmek için yetki belgesine ihtiyaç var. Yetki belgesi olmayan firmalar bu yolla da vatandaşları dolandırabiliyor. Özellikle İzmir'in Buca ilçesinde 1 milyon 800 bin ya da 2 milyon TL değerindeki evler 800 bin TL olarak ilana veriliyor. Vatandaşlar bu tür ilanları dikkatlice karşılaştırarak hareket etmeli" diye konuştu.

Kaynak: DHA