İzmir

İzmir'de Kadın ve Genç Çiftçilere Teknoloji Odaklı Tarım Eğitimi

İzmir'de, Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Avrupa Birliği destekli bir proje kapsamında, kadın ve genç çiftçiler ile sığınmacılara tarımda kullanılan yeni teknolojiler hakkında eğitimler verildi. "Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz" projesi, İzmir Ticaret Borsası'nın koordinatörlüğünde tamamlanarak, katılımcılara tarım sektöründe eşit fırsatlar sunmayı hedefledi

Abone Ol

İzmir'de, Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla gerçekleştirilen bir Avrupa Birliği projesi kapsamında, kadın ve genç çiftçiler ile sığınmacılardan oluşan gruba tarımda kullanılan yeni teknolojiler konusunda eğitimler verildi.

Avrupa Birliği'nin desteğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan "Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi FOW Hibe Programı" çerçevesinde, İzmir Ticaret Borsası (İZTB) koordinatörlüğünde yürütülen "Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz" projesi tamamlandı.

Projenin kapanış toplantısı İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. İZTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, toplantıda yaptığı konuşmada, özellikle kadın çiftçiler ve sığınmacı tarım işçilerine teknolojik yeniliklere uyum sağlamaları için "iş gücünün teknoloji ile yenilenmesi" temelli bir eğitim müfredatı oluşturulduğunu belirtti.

Kestelli, Türkiye ve Yunanistan'da düzenlenen toplantılarla eğitim içeriklerinin belirlendiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Tarım ve gıda alanında öğrenim gören öğrencilerin ve mezunlarının bilgi teknolojileri yetkinlikleri 400 kişinin katılımı ile ölçülmüş ve raporlanmıştır. Uzmanlar tarafından zeytincilik özelinde 15 eğitim videosu hazırlanmıştır. Eğitim konuları arasında iş sağlığı ve güvenliği, bahçe tesisi ve bakımı, bitki koruma ve besleme, budama, zeytin hasadı, tarımda yenilenebilir enerji, tarım 4.0 ve 5.0 uygulamaları yer almıştır. Saha eğitimlerinde ise zeytin dikiminden zirai drone ile ilaçlama yapma ve görüntü almaya kadar çeşitli uygulamalı eğitimler gerçekleştirilmiştir."

Eğitimlerden üniversite öğrencileri, kadın çiftçiler ve sığınmacıların da aralarında bulunduğu 200'ün üzerinde kişinin faydalandığını ekleyen Kestelli, projenin başarılı bir şekilde tamamlandığını dile getirdi.

Toplantıda ayrıca, Hayat Boyu Öğrenme Mesleki Eğitim ve Geliştirme Derneği Genel Sekreteri Aygün Pakyürek, proje yöneticisi Nikos Passatoglou, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Arzu Yazgı ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Kaya da birer konuşma yaptı.