İzmir'de yaşayan ve 9 yaşından bu yana genetik bir hastalık olan Friedreich ataksisi ile savaşan Kardelen Özkan, şimdi hastalığının tedavisi için hayalini kurduğu üniversitede araştırma yürütüyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde biyomühendislik bölümünde eğitimine devam eden Özkan, kendi hastalığına çare bulmak için çalışmalarına odaklanmış durumda.
Kardelen Özkan: "Kendi hastalığımla ilgili çalışmalara devam etmek istiyorum"
Çocukluğunda hastalıkla ilk karşılaştığında büyük bir motivasyon kaynağı olarak tedavi arayışlarına sarıldığını belirten Kardelen, AA muhabirine konuştu. "Normalde herhangi bir şikayetim yoktu hatta halk oyunlarına, cimnastiğe gidiyordum. Yani aktif bir çocuktum." diyen Özkan, "Önce kalple başladı, daha sonrasında hafif hafif denge kaybı oldu. Hastanelerde çok vakit geçirdim. Hem kendi hastalığımla hem de başka çocukların başka insanların hastalığıyla da ilgili farkındalık yaratmak gibi bir hedefim var. Bilimsel ve akademik kısmında da araştırmalar yapmak istiyorum." ifadelerini kullandı.
Üniversitenin biyomühendislik bölümünde derslerine giren Dr. Öğretim Üyesi Arzu Uyar ile birlikte laboratuvarda araştırmalarına devam eden Kardelen, "Kendi hastalığımla ilgili araştırmalar yapıyorum. Hocamla protein modellemesi ve olası ilaç üzerine çalışıyoruz. Kendi hastalığımla ilgili çalışmalarıma devam etmek istiyorum. İlaç çalışmalarına da destek olmak istiyorum. Bunun dışında nadir hastalıklarla ilgili hem farkındalık yaratmak hem de akademik açıdan çalışmalarıma devam etmek istiyorum." dedi.
Anne Nurgül Özkan: "Kızım 9 yaşından beri mücadelesini hiç bırakmadı"
Kardelen’in annesi Nurgül Özkan da bu süreçte kızının yanında olduğunu ve onun azmine tanık olduğunu belirterek, "Beraber yurttan çıkıyoruz, dersliğine götürüyorum. Dersi bittikten sonra tekrar beni arıyor, gidip alıyorum. Kızım 9 yaşında rahatsızlandı ama mücadelesini hiçbir zaman bırakmadı, hep savaştı. 9 yaşından bu yana 'kendi hastalığımı kendim bulacağım, tedavisini gerekirse kendim bulacağım' dedi. Bunun için hep mücadele etti." ifadelerini kullandı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nfün şehir merkezine uzak olması nedeniyle kızını yurttan okula kadar götürüp getiren anne Özkan, kızının bu güçlü mücadelesini desteklemekten gurur duyduğunu belirtti.
Dr. Arzu Uyar: "Bu hastalığın dinamiğini anlamaya çalışıyoruz"
Biyomühendislik bölümü Dr. Öğretim Üyesi Arzu Uyar ise Kardelen ile tanıştığında onun bu konudaki azmini fark ettiğini belirterek, "Benim bilgi birikimim ve Kardelen'in üstün çalışma arzusu, heyecanı birleşti. Şimdilik beraber bir proje hazırlıyoruz. Projemizde de bu hastalığa neden olan bir enzim var. Bu hastalığın dinamiğini anlamaya çalışıyoruz. Bilinmeyen bölgeleri bulmaya çalışıyoruz ve oralara da ilaç molekülleri, adayları bulma çabasındayız." dedi.