Kira fiyatlarındaki fahiş artış esnafı da vurdu. İzmir’de son 3-4 yıldır kira fiyatlarının fahiş oranda yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, İzmir’in kira artışında zirveye ulaştığını kaydetti. Hükümetin yıllar boyunca süregelen politikaları nedeniyle İzmir’in en köklü çarşısı olan Kemeraltı Çarşı esnafının kötü etkilendiğini kaydeden Kemeraltı Hayat Platformu Sözcüsü Cem Ceylan, esnafın yıllar içinde gerek kira artışından, gerekse ekonomik nedenlerle satışların düşmesinden kaynaklı olarak kepenk kapattığını belirtti.

Cem Ceylan 2

“Davalar arttı”

Türkiye’de kira artışında zirvede yer alan illerden biri olan İzmir’de, kira artışlarında son bir yıl içerisinde yüzde 125 oranında artış yaşandı. Kiraların bu denli yükselmesi nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar ev bulamadıklarından yakınırken, esnaf ise dükkan kiralarını ödeyemedikleri için kepenk kapatmak zorunda kaldıklarını belirtti. Verilere göre İzmir'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 34 bin 564 lira/metrekare, ortalama konut fiyatı ise 4,4 milyon lira oldu. Ceylan, halkın alım gücünün düşmesiyle esnafın işlerinin de bozulduğunu kaydederek, “Kemeraltı, yıllardır kademeli olarak esnaf kaybetti. Bu kirada yüzde 25 oranındaki artış sınırı ise hiçbir zaman uygulanmadı. Hep daha fazlası istendi. Bundan dolayı da yer sahipleri ile kiracı esnaf arasında çıkan anlaşmazlıkla birçok dava açıldı” ifadelerini kullandı. 

Enflasyona göre

Kira artışlarının mevcut enflasyona endeksli olduğunun altını çizen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu ise, “Kira artış oranı enflasyona göre belirlenir. Ancak eğer bir konutta veya iş yerinde 10 yıldan fazladır ikamet ediliyorsa, burada da kira artış rayiç değer davası açılır ve bilirkişi karar verir. Kira artış oranları son 2 yıldır yüzde 25 idi bu yıl aydan aya enflasyon durumuna göre değişiyor. Kimse kafasına göre zam yapamaz” dedi.

mesut güleroğlu

“Yeni konut üretilmiyor”

İzmir’in kira artışlarında zirvede olmasını değerlendiren Güleroğlu, “Kira artışında İstanbul ve Ankara’nın ardından Türkiye 3’üncüsüyüz. İzmir’de yeni konut üretilmiyor. O yüzden mevcut konutlarda kira değerleri yüksek. Depremde yıkılan evlerdeki vatandaşlar yine İzmir’de farklı yere taşındı. İç göç var. Yurt dışından gelenler var. İzmir bir üniversite şehri. Öğrenciler kiralık ev arıyor. Dolayısıyla yeni konut üretim olmadığından ve talep olduğundan mevcut fiyatlar da fahiş derecede artıyor” diye konuştu. 

Kaynak: Mutlu Duman