ANKA'nın haberine göre, İzmir’de yargı emekçileri, İzmir Adliyesi önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla sorunlarına dikkat çekti ve çözüm talep etti. Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Deniz Çetin’in okuduğu açıklamada, yargı adaletsizliğinin giderek derinleştiği vurgulandı.

"Yargıya güven azalıyor"

Açıklamada, yurttaşların adalet talebinin her geçen gün arttığı belirtilerek, yargı hizmetlerinin ekonomik yükünün arttığı ve dava süreçlerinin uzadığı ifade edildi. Bu durumun, yurttaşların yargı sistemine olan güvenini zayıflattığına dikkat çekildi. Özellikle yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin arttığı bir ortamda, yargının iş yükünün sürekli büyüdüğü ve bu durumun içinden çıkılmaz bir hal aldığı belirtildi. Ayrıca, siyasi iktidarın henüz çözemediği yargı reformu paketlerinin açıklanmaya devam ettiği kaydedildi.

Mobbing ve keyfi soruşturma vurgusu

Açıklamada, yargı sisteminin bağımsızlığını kaybetmesinin, dava sayılarındaki artış ve uzun süren dava süreçlerinin, yargı emekçilerinin çalışma koşullarını olumsuz etkilediği vurgulandı. Yargı emekçilerinin, iş yükü, mobbing ve keyfi soruşturmalarla karşı karşıya olduğu, ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmediği belirtildi. Ayrıca, 2009 yılından bu yana ekonomik haklarda hiçbir ilerleme sağlanmadığı ifade edildi.

Yargı emekçileri, taleplerini şu şekilde sıraladılar:

Ayrım gözetmeksizin tüm yargı emekçilerine mesai ücreti ödenmeli.
Ulaşım ücretleri her ilde sağlanmalı.
Havuz paraları, yargı emekçilerinin lehine düzenlenerek ödenmeli.
Personel alımı yapılmayıp mevcut personel üzerindeki baskının son bulması ve yeterli personel istihdamının sağlanması.
Yargı emekçilerinin 2802 sayılı Yasa'dan çıkarılarak 4483 sayılı Memurun Muhakemati Kanunu’na tabi olması için yasal düzenlemeler yapılmalı.
Mobbinge maruz kalan personel için bir değerlendirme kurulu oluşturulmalı ve mobbing uygulayan amirlere yaptırım uygulanmalı.
Yargı kurumlarında kreş açılmalı.
Mülakat yerine liyakat esas alınmalı ve görevde yükselme ile unvan değişikliği sınavlarıyla kurum içinden atamalara devam edilmeli.
Yargı hizmetleri sınıfı oluşturulmalı, kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalı.
İş yerinde pozisyon, kadro, unvan ve kademede cinsiyetçi iş bölümü yapılmamalı.
Büro Emekçileri Sendikası, yargı emekçilerinin haklarını savunmaya ve bağımsız bir yargı sistemi için mücadele etmeye devam edeceğini açıkladı. Tüm yargı emekçilerini taleplerine sahip çıkmaya çağırdılar.

Kaynak: Haber Merkezi