İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, bu yıl Türkiye’de 750 bin ton sofralık zeytin ve 475 bin ton zeytinyağı üretimi beklediklerini, bu artışın ihracatta da rekor rakamlara ulaşma potansiyeli taşıdığını dile getirdi. Kestelli, zeytin ve zeytinyağı sezonunun açılışı için Bergama Ticaret Odası ile iş birliği içinde, Bergama Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen törene katıldı.

Törende konuşan Kestelli, son birkaç yıldır küresel zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi düşüşler ve fiyatların tarihi yüksek seviyelere ulaştığını ifade etti. Türkiye’nin bu süreçte diğer üretici ülkelere göre daha şanslı olduğunu belirten Kestelli, "Geçtiğimiz yıl ortalama bir sezon yaşasak da 2022'de tarihin en yüksek üretim seviyelerine ulaşmıştık. Bu sezon ise sektör, yeni bir rekora hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan rekolte tahmin çalışması sonucuna göre 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşabiliriz." şeklinde konuştu.

Kestelli, büyüklüklerden ziyade verimlilik ve kalite standartlarının yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Zeytinin üretilmesinden işlenip ana mamul halinde satılmasına kadar geçen süreçteki değer zinciri içinde zayıf olan, desteklenmesi ve geliştirilmesi gereken halkaların hangileri olduğunun tespit edilerek politika önerilerinin geliştirildiği Türkiye'de Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Analizi isimli TAGEM projesini tamamladık. Zeytin üretiminde sürdürülebilir istihdamı desteklemek, ​yeni nesil genç çiftçi profili oluşturmak ve zeytinliklerde tarım işçilerinin modern uygulamalara teknolojik dönüşüm ile geçişini kolaylaştırmak için yürüttüğümüz Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz isimli AB projesini ise bu yıl içerisinde tamamladık. İspanyol ve İtalya ortaklarımızın da bulunduğu Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi isimli AB projemizin açılışını geçtiğimiz günlerde tamamladık. Bu projemizle zeytin sektörü KOBİ'lerini sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitip, tedarik zinciri boyunca iş birliğini teşvik ederek ve kaynakları verimli kullanan teknolojileri destekleyerek, iklim değişikliğine ve dış faktörlere karşı dayanıklılık oluşturmayı amaçlıyoruz." dedi.

İTB olarak zeytin ve zeytinyağı üretimini ve ticaretini geliştirmek için birçok proje yürüttüklerini anlatan Kestelli, Türkiye'de Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Analizi isimli TAGEM projesini tamamladıklarını belirtti. Bu projenin, zeytin üretiminde zayıf halkaların tespit edilerek desteklenmesi ve geliştirilmesine yönelik politika önerileri sunmayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, "Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz" isimli AB projesini de bu yıl içerisinde tamamladıklarını, bu projeyle sürdürülebilir istihdamı desteklemeyi ve genç çiftçi profili oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Kestelli, İspanyol ve İtalyan ortakların da yer aldığı "Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi"nin açılışını da gerçekleştirdiklerini söyleyerek, bu projenin KOBİ'leri sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitmek ve kaynakları verimli kullanmayı teşvik etmeyi amaçladığını belirtti.

Bergama Kaymakamı Avni Oral, ilçede kayıtlı 66 bin dekarlık alanda 2,5 milyon zeytin ağacı bulunduğunu ve zeytin ürününün pazarlanması ve markalaşması konusunda daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ise sezonun hayırlı olmasını dileyerek, hasat sırasında ağaçların verimliliklerini etkileyecek yöntemlerin kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Törenin ardından zeytin hasadı ve zeytinyağı tadımı gerçekleştirildi.

Kaynak: AA