ESBAŞ Genel Müdürü Yusuf Kılınç, Ege Serbest Bölgesi’nde düzenlenen ‘Su Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, kuraklık ve aşırı sıcakların sanayi sektöründe su geri dönüşümüne yönelik yatırımları acil hale getirdiğini belirtti. Kılınç, bölgede sürdürülebilir bir su yönetim stratejisinin hayata geçirileceğini ve bunun için sanayicilerle işbirliği içinde çalışacaklarını ifade etti. Ayrıca, yeni binalarda yağmur suyu hasadı yapılacağını ve mevcut tesislerde atık suların arıtılarak sulama suyu olarak kullanılacağını aktardı.

Kılınç, İzmir’deki su kesintileri durumunda mevcut 8 bin metreküplük depo kapasitesinin sadece iki gün yeteceğini ve bu nedenle firmaların yağmur suyu hasadı için ek tank yatırımları yapmalarını gerektiğini söyledi. Su yönetimi ve geri dönüşüm projelerinin 2025 itibarıyla hayata geçirileceğini vurgulayan Kılınç, ESBAŞ’ın tek başına bu krizi yönetemeyeceğini, bu yüzden bölgedeki firmalarla birlikte hareket edeceklerini belirtti.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nuri Azbar, su kıtlığının global etkileri hakkında bilgi verdi. Azbar, dünya genelinde 2,1 milyar kişinin temiz suya erişim imkânı olmadığını ve 2030 yılına kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle göç etmek zorunda kalacağını öngördü. Ayrıca, Türkiye’nin su kaynaklarının yüzde 73’ünün tarımda, yüzde 16’sının evsel kullanımlarda ve yüzde 11’inin endüstriyel kullanımlarda olduğunu belirtti.

Su Zirvesi’nde, Ege Serbest Bölgesi’nde su verimliliğini artırmak ve çevre koruma uygulamalarını desteklemek amacıyla bir “Sürdürülebilirlik Komitesi” kuruldu.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu