Geçtiğimiz ay gündeme gelen, Tayvan’a ihraç edilen ve içinde kanserojen madde bulunduğu tespit edildiği gerekçesiyle iade edilen 127 ton yumurta CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın konuyu meclise taşımasıyla yeniden gündem oldu.

Sevda Erdan Kılıç, meclise taşıdığı konuya ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

“Tayvan Gıda Dairesi, Türkiye’den gönderilen yumurtalarda nitrofuran isimli yasaklı bir madde tespit etti. Nitrofuran Türkiye’de de Tarım Bakanlığı tarafından yasaklanmış bir madde. Olayın basın yayın organlarında yer almasının ardından Tarım Bakanlığı inceleme başlattığını açıkladı. Tayvan’a gönderilen yumurtaların ihracatçısının İzmir menşeili bir firma olduğu resmi belgelerden ortaya çıktı. Aradan 1 aydan fazla zaman geçmesine karşın, Tarım Bakanlığı’nın bu konudaki sessizliği kamuoyundaki kaygıları arttırmaktadır. Tarım Bakanlığı sessizliğini korudukça İzmir başta olmak üzere yurt genelinde halkın gıda güvenliğine ilişkin kaygılar ayyuka çıkmıştır. Tarım Bakanlığı’nı bu konuyla ilgili derhal açıklama yapmaya davet ediyoruz.”

‘Kırmızı alarmla öğrendik’

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorular yöneltirken konuyla ilgili bir tepki de Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak’tan geldi. “Yumurta bizim beslenmemizde çok önemli yeri olan bir ürün. Hem yumurta olarak tüketiyoruz, ayrıca pek çok ürünün içinde kullanıyoruz. Tayvan’a ihraç ettiğimiz yumurtada kanserojen madde çıktı. Tayvan hükümeti, yumurtaların analizi sonucu kanserojen içerdiği anlaşılınca yumurtaları imha ediyor. Biz bunu kırmızı alarmla öğrendik. Bu durum duyulduktan sonra ne yapıldı, merak ediyoruz” diyerek açıklama yapan Uğur Toprak, yaklaşık iki aydır konunun göz ardı edildiğine dikkat çekti.

‘Firmaların adını biliyoruz, bakanlık bununla ilgili ne yaptı?’

Sevda Erdan Kılıç, soru önergesinde kanserojen madde taşıdığı gerekçesiyle iade edilen yumurtaların İzmir menşeili bir firma tarafından üretildiğini ve durumun resmi belgelerle ortaya çıktığını belirtirken, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak da, “Yumurta sektörü hatta kanatlı et sektörü de aslında zan altında. Tayvan kaynaklarından, yumurtayı üreten ve ihraç eden firmaların adlarını öğrendik. Bakanlık da biliyordur elbette. Bakanlık bununla ilgili ne yaptı?” sözlerini kaydetti.

İddiaların gündeme geldiği ilk günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyla ilgili “Bakanlığınız tarafından yapılan açıklamada Tayvan yetkili otoritesi tarafından Bakanlığınıza herhangi bir bildirimde bulunulmadığı dile getiriliyor. Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi ile iletişime geçilip ihracatı ve üretimi yapan firmalar hakkında bilgi istendi mi?” sorusunu yönelttiklerini söyleyen Uğur Toprak, “Söz konusu üretici firma denetlenip ürünlerinden numune alınarak gerekli analizler yapıldı mı? Yapıldı ise sonuçları kamuoyuyla ne zaman paylaşılacak?” sorusunu da ekledi.

Uğur Toprak, iddialara ilişkin bakanlığa yönelttiği sorularını da şu şekilde sıraladı:

“Söz konusu üretici firmanın yurt içinde satışta olan ürünlerinde de yasaklı kanserojen antibiyotik kalıntıları var mı? Firmanın yurt içinde satıştaki ürünleri için nasıl bir yol izlenecek?

Ülke sınırları içerisinde üretimi yapılan tüm yumurta, hatta kanatlı eti ve ürünleri için sonuçları kamuoyuyla paylaşılmak üzere analizler yapılması planlarınız dahilinde mi?

Bakanlığınız tarafından yayınlanan Taklit ve Tağşişli ürün listeleri son 17 aydır yayınlanmıyor. Ondan önceki liste de 18 ay önce yayınlanmıştı. Bunun nedeni nedir?

Kullanımı yasak olan antibiyotik/pestisit vb maddelerin nasıl hala kullanılabildiğine dair bir araştırma yapılıp sonuçları kamuoyuna açıklanacak mı?

Bakanlığınızın “İlaç Takip Sistemi” çalışmıyor mu? “Ulusal Kalıntı İzleme Planı” uygulanmıyor mu?

Bugüne kadar iç piyasada bu ürünlerin tüketildiği makul şüphesinden yola çıkarak bu durumun halk sağlığına yaratacağı etki için ne düşünüyorsunuz?”

‘Kanserojen madde nereden geliyor?’

Konunun meclis gündemine taşınmasını olumlu bulduğunu söyleyen Uğur Toprak, “Sorulan sorulara Bakanlık ivedilikle cevap vermeli ki yurttaş, gönül rahatlığıyla tavuk yiyebilsin, yumurta tüketebilsin. Maalesef bu yönde hala bir açıklama yok. Kanserojen madde nereden geliyor, sorusuna cevap arayalım” ifadelerini kullandı.

Hayvanların gelişimini hızlandırmak, yem masraflarını azaltmak ve kalabalık ortamda hastalanmasını önlemek amacıyla yasaklı bir antibiyotiğin kullanıldığını belirten Toprak, “İhraç ettiğimiz yumurtada kansere yol açan o antibiyotiğin kalıntıları ortaya çıktı. O antibiyotiğin kullanımı ülkemizde de dünyada da yasak. Şunu da sormak gerekiyor, yasak olduğu halde o antibiyotik ülkemize nasıl sokuldu, piyasaya nasıl sürüldü ve yasak olduğu halde nasıl kullanılabiliyor?’ diye sordu.

‘Ülkede gıda güvenliğinin sağlandığını söylenebilir mi?’

Önceki dönem Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı hatırlatan Toprak son olarak, “? Bir önceki Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci sosyal medya hesabından “Gören göze karanlık perde olamaz, görmek istemeyene ışık ne yapsın.” notuyla İddialar ve Gerçekler başlıklı bir görsel paylaşmıştı. Görselde, “İddia: Gıda Denetimi Önemsenmiyor. Gerçek: Gıdalar Tarladan Sofraya Her Aşamada Denetleniyor” demişti. Mevcut Tarım ve Orman Bakanı da bu görüşte mi? Ülkede gıda güvenliğinin sağlandığını söylenebilir mi?” ifadelerini kaydetti.

Kaynak: Kardelen BUĞDAY