İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi çalışmaları kapsamında düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” panel serisinin ikinci oturumu, gıda ve tarım başlığı altında gerçekleşti. Panelde uzmanlar, İzmir’in ve Türkiye’nin tarım ve gıda sektöründeki mevcut sorunlarını ve gelecekte karşılaşılabilecek zorlukları ele aldı.
Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilirlik Tartışıldı
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, panelde Türkiye’de tarım ve gıda sektörünün zorluklarını değerlendirerek sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği konularında gelecekte büyük sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti. Özertan, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerinin tahmin edilenden daha fazla olacağını vurguladı. Üreticilerin finansal ve teknolojik okuryazarlıklarının düşük seviyede olduğunu ifade eden Özertan, sektörde kısa vadeli çözümler yerine orta ve uzun vadeli hedeflere odaklanılması gerektiğini söyledi.
Yerelleşme ve Kooperatifleşme Çözüm Olabilir
İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Nizam, İzmir’de tarım ve gıda sektöründe coğrafi işaretleme, yerelleşme ve kooperatifleşmenin önemine dikkat çekti. Coğrafi işaretlemelerin ancak örgütlenme ve koruma modelleriyle anlamlı hale geleceğini belirten Nizam, tarımdaki endüstriyelleşmenin birçok toplumsal ve ekolojik sorunu beraberinde getirdiğini dile getirdi. Türkiye’nin bölgesel eşitsizliklerinin gıda sistemi üzerindeki etkisine değinen Nizam, yerel politikalar ve kolektif bilinç oluşturulmasının önemine işaret etti.
Panelin son konuşmacısı Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Yenal, tarım ve gastronomi ilişkisini değerlendirerek İzmir’in tarım alanındaki çalışmalarını uzun vadeli ve örgütlü olarak yürüttüğünü belirtti. İzmir’in tarımsal avantajlarının küresel ısınma nedeniyle tehdit altında olduğunu vurgulayan Yenal, önümüzdeki 15-20 yıl içinde yağışların yarı yarıya azalacağının öngörüldüğünü ifade etti. Türkiye’de karbonhidrat ağırlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat çeken Yenal, bu durumun gizli açlık gibi temel sorunlara yol açtığını ve bu alanda acilen çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.
İzmir Planlama Ajansı tarafından düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” panel serisi, iki haftada bir tüm İzmirlilerin katılımına açık şekilde gerçekleşmeye devam edecek. Çalışmanın, İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi’ne önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.