Yerel

İzmir’in istihdam jokeri: BASBAŞ

Abone Ol

YABANCI YATIRIMCILARI GÖZBEBEĞİ OLACAK

Bölgede yatırım yapmak için yabancı yatırımcıları ikna etmenin daha kolay olduğunu dile getiren ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, BASBAŞ; ESBAŞ’ın ülemize verdiği katkının devamı niteliğinde olacağını ifade etti. Güler, “Serbest Bölgeler ihracatı artırmak döviz getirmek için önemli bir bölge. Yabancı yatırımcı gelecek diye birey yok yabancıya verilen haklar yerliye de veriliyor ihracat yapsın yeter. Belki bunu yeterince anlatamadığımız için oluyor. Teşvik alarak yatırımlarını yapmak konusunda daha hevesli. Yabancıları ikna etmek daha kolay bu yüzden yabancı yatırımcı daha fazla yoksa yabancı yatırımcıya daha fazla değil. ESBAŞ kuruldu da memlekete ne sağladı bunu BASBAŞ ile tekrar etmek istiyoruz. Serbest Bölge kurmak çok meşakkatli bir iş, BASBAŞ için bundan 6 yıl önce yola çıktık. Böyle bir yer kurmanın ne kadar problemli olduğunu takdir edersiniz. 23 yıl sonra BASBAŞ ilk defa faaliyete geçecek yeni bir bölge olacak” dedi.

EN BÜYÜK TEŞVİK ESBAŞ’TA

Serbest bölgelerin yatırımcılar için sağladığı yararlara da vurgu yapan Güler, bölgedeki teşviklerin başka hiçbir ülkede olmadığını dile getirdi. Güler, “Bölgemizde iş yapan şirketler memlekete para kazandırmış. İddia ediyorum serbest bölgelerdeki teşvikler başka hiçbir ülkede yok. Orta ve büyük şirketlerin bulabileceği en büyük teşvik ESBAŞ’ta. ESBAŞ sınırları içerisinde bulunan şirketlerden her gün 24 bin kişi direkt kart basıp işe geliyor. Yani sadece kart basan çalışan sayısı 24 bin. Fason çalışanlar bu rakamların dışında yer alıyor” diye konuştu.

İHRACAT 2.5 MİLYON DOLAR

Bölgede yapılan üretimin çok değerli olduğunu belirten Güler, şu ifadelere yer verdi: “Bölgemizde üretilen ürünler çok değerli. Katma değeri yüksek ürünler. Öyle ki bu ürünlerin değeri Almanya’dan 2,5, Türkiye’nin genelinde yapılan üretimin ise 5.5 katı daha değerli. İhracat 2,5 milyon dolar. ESBAŞ, büyükşehir durumunda ihracat miktarı sıralamasında 15’inci sırada yer alıyor. Bölgemizin genişleme arazisi var. ESBAŞ’ın arazisi kısa sürede doldu. Yeni bir yatırımcı geldiğinde inşaat halindeki binalar bile dolu, yatırımcı yer bulamıyor.”

İZMİR’İN 3. SERBEST BÖLGESİ

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, İzmir’e yeni bir serbest bölge kazandırılacağını ifade ederek, ”Ülkemiz ekonomisinin gelişmesinde serbest bölgeler önemli bir dış ticaret politikası aracı teşkil etti. Özellikle ihracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesi ve doğrudan yabancı yatırımların ülkemize gelmesi bakımından serbest bölgelerin kayda değer katkıları oldu. Serbest bölgelerin en önemli getirisinin ise, ülkeye teknoloji girişini hızlandırmak olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde ilk kez 1985 yılında kurulan Mersin ve Antalya Serbest Bölgelerini 1987’de kurulan Ege Serbest Bölgesi izledi. İzmir Serbest Bölgesi ise 1997 yılında kuruldu. Türkiye’nin 19., İzmir’in ise 3. serbest bölgesi Bergama’da devreye giriyor” dedi.   Doğukan Fikri FİDAN