Prof. Dr. Aksay, ishal vakalarının uzun sürmesi durumunda hastaların mutlaka tetkik edilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle yaşlı, kronik hastalığı olan veya kemoterapi gören bireylerde uzun süren ishallerin ciddi sıvı kayıplarına neden olabileceğini ve bu durumun akut böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti. Aksay, “İshal süresi 3-4 günden fazla devam ederse, ishalde kan görülürse, ateş yüksekliği veya aşırı bulantı-kusma varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Bu tür rahatsızlıkların genellikle dışarıda tüketilen yiyeceklerle ilişkili olduğunu söyleyen Aksay, özellikle çiğ sebze ve meyve tüketiminde hijyenin büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, kümes hayvanlarının iyi pişirilmesi ve el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Hastalığın önlenmesi için yağlı gıdalardan kaçınılması ve sindirimi kolay besinlere yönelinmesi gerektiğini de ekledi.

Kaynak: İHA