İzmirliler 2023 yılının yaz aylarını bitirdi ama nasıl bitirdi... Aşırı sıcakların bunalttığı, güneşin iliklere kadar yaktığı bir yaz geride kaldı İzmir'de... Ancak bu yaz sıcaklarında milyonlarca İzmirlinin etkilendiği çok ciddi bir olay meydana geldi. Henüz pek çok İzmirlinin haberi olmadığı bu olay nedeniyle milyonlarca İzmirli olumsuz etkilendi, güneşin tadını çıkartacağım diye İzmir plaja giden vatandaşlar belki de etkilerini yıllar sonra görecek...
Yaz sıcaklarının bunalttığı İzmir, neredeyse sıcaklık rekorlarının kırıldığı yaz aylarında başa güneş geçmesi, sıcaktan bayılma gibi pek çok sağlık sorunlarının da yaşandığı bir yaz ayı geçirdi ancak daha büyük bir tehlike İzmirli vatandaşları etkiledi.
Güneş ışınları içerisindeki en önemli etkenler UV-A ve UV-B ışınlarıdır. Her iki UV dalga türü de cilt kanserine yol açabilen zararlı etkilere sahiptir. UV-A ışınları, ozon tabakası tarafından emilmez ve derinin daha derin tabakalarına nüfuz eder. Bu derin etkileşim, cildin erken yaşlanmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir.
İZMİR'DE GÜNEŞ ZARARLI MI? İZMİRLİYİ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE NE?
UV-B ışınları kısmen ozon tabakası tarafından engellenir, ancak ciltte bronzlaşma ve güneş yanıklarına neden olabilir. Ayrıca, UV-B ışınlarının gözde katarakt oluşumuna ve deri kanserine yol açabilme potansiyeli vardır.
Cilt kanserinin oluşumunda hem UV-A hem de UV-B ışınlarının rol oynadığı göz önüne alındığında, bu iki ışın türünden de korunmak son derece önemlidir.
İşbu sebeple İzmir'de güneşten etkilenen pek çok vatandaş tehlikenin farkında olmasa da gelecekte pek çok önemli hastalıkla karşılaşma riskine sahip.
İzmir'de güneşin zararlı ışınlarından korunmak için neler yapılabilir?
-
Güneşin en etkili olduğu saatler olan 10:00-16:00 arasında özellikle 11:00-13:00 saatleri arasında dışarıya çıkmaktan kaçının.
-
Güneş ışınlarını en aza indiren giysiler tercih edilmelidir. Yoğun dokulu kumaşlar, gerçek pamuk ve likra karışımları gibi koyu renkli giysiler güneş ışınlarını daha az geçirir. Islak ve elastik kumaşlar geçirgenliği artırabilir, bu yüzden kuru ve bol giysiler tercih edilmelidir.
-
Güneşe karşı kullanılacak şapkaların özelliklerine dikkat edin. Geniş kenarlı veya kulakları ve ense bölgesini koruyan Lejyoner şapkaları idealdir. Bu tür şapkalar, kulaklar, yanaklar, burun ve ense gibi bölgeleri zararlı güneş ışınlarından korur.
-
Güneş gözlükleri, gözleri ve çevresindeki cildi UV ışınlarının zararlarından ve cilt kanserinden korur. Kullandığınız gözlüklerin %99 UV-A ve UV-B filtresi içerdiğinden emin olun. Gözlük camlarının rengi veya koyuluğu önemli değildir, çünkü kimyasal kaplama ile koruma sağlanır. Uygun gözlüklerle gözleriniz %80 oranında güneşin zararlı etkilerinden korunurken, yüzünüz %65 oranında UV ışınlarından korunmuş olur.
-
Ağaçlar ve gölgelikler, doğrudan UV ışınlarından korunmanın önemli bir yoludur. Ancak tam koruma için doğrudan ve dolaylı (örneğin kum veya beton yüzeylerden yansıyan) ışınlardan korunmanız gerektiğini unutmayın.
-
Güneş koruyucu kremler, korunma yöntemlerinden biridir ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu kremlerin kullanımıyla ilgili dikkat edilmesi gereken özellikler vardır ve diğer koruma yöntemleriyle birlikte kullanılmalıdır. Sadece güneş kremi kullanarak uzun süre güneşte kalma, diğer önlemleri almadan zararlı olabilir.