İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Nisan 2024'te göreve gelmesinin ardından İZSU Genel Müdürlüğü, kentin öncelikli altyapı sorunlarına yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Ekonomik kriz ve kamuda tasarruf tedbirlerine rağmen yatırımlarına devam eden İZSU, son altı ayda 1 milyar 685 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi.

İZSU, şehirdeki altyapı sorunlarına acil müdahale için 180 günlük Hızlı Eylem Planı’nı başarıyla tamamladı. Bu süreçte körfez temizliği, su kayıp-kaçaklarıyla mücadele, yağmur suyu ayrıştırma ve kanalizasyon altyapısı projeleri hayata geçirildi.

Suda indirim sözünü tuttu

Başkan Dr. Cemil Tugay, seçim kampanyası sırasında verdiği su indirim sözünü de hayata geçirdi. 1 Haziran itibarıyla su faturalarında yüzde 25'lik bir indirim uygulandı. Tüm İZSU abonelerini kapsayan bu uygulama ile tüketilen ilk 4 metreküp su indirimli olarak hesaplanıyor. Bu düzenleme ile 1 milyon 954 bin 548 abonenin her birinin 8 metreküplük su tüketimi göz önüne alındığında, toplamda 66 milyon 454 bin 632 TL’lik bir tasarruf sağlanmış oluyor. Ayrıca, ihtiyaç sahibi emeklilerin 0-4 metreküp su kullanımı, Emekli Dayanışma Kartları aracılığıyla ücretsiz hale getirildi. İZSU ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, ihtiyaç sahibi emekliler, 0-4 metreküp suyu ücretsiz kullanırken, geri kalan fatura tutarını yüzde 50 indirimli ödeyecek. Bu destekler doğrudan faturalara yansıyacak.

232 kilometre içme suyu hattı

Son altı ayda İzmir genelinde toplam 232 kilometre içme suyu hattı imalatı gerçekleştirildi. Bu yatırımlar neticesinde İzmir’de su kayıp-kaçak oranı Tarım ve Orman Bakanlığı kriterlerinin altına inerek yüzde 27,72 oldu. İçme suyu yatırımları kapsamında, 23 yeni içme suyu sondaj kuyusu da devreye alındı. Ayrıca, kentte temiz su kalitesini korumak amacıyla yeni bir içme suyu arıtma tesisinin inşaat çalışmaları da devam ediyor.

Dere temizlik çalışmaları

İZSU ekipleri, şiddetli yağışlar sırasında yaşanabilecek sel ve taşkın risklerini önlemek için dere temizlik çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda, Başkan Tugay’ın göreve gelmesinden bu yana 113 kilometrelik dere temizlik çalışması tamamlandı. Kent genelinde yapılan mazgal ve ızgara yenileme çalışmalarıyla birlikte toplamda 302 ızgara imalatı gerçekleştirildi.

Su baskını ve taşkın çözüldü

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, İZSU Genel Müdürlüğü, 25 kilometrelik yağmur suyu ayrıştırma hattı imalatını tamamladı. Çeşme, Gümüldür, Seferihisar, Urla, Bergama, Menemen, Ödemiş, Menderes, Bornova, Bayraklı, Çiğli, Gaziemir, Konak, Gültepe, Karabağlar ve Buca ilçelerinde yapılan bu imalatlar, bölgelerde uzun yıllardır yaşanan su baskını ve taşkın sorunlarını çözmeyi amaçlıyor.

Öne çıkan altyapı projelerinden biri olan "Konak ve Karabağlar İlçeleri Atıksu ve Yağmursuyu Ayrıştırma İnşaatı Projesi" için kısa süre içinde ihale yapılacak. Ayrıca Narlıdere ve Balçova ilçelerinde planlanan atık su şebekesi imalatı için ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor.

Yüksek katlı binalardan oluşan Gökdelenler bölgesindeki eski altyapının yenilenmesi amacıyla hazırlanan "Konak İlçesi Yağmursuyu ve Atıksu İnşaatı Projesi" için ihale süreci de yakında tamamlanacak.

Güneş enerjisi santrali kuruldu

İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen’in Değirmendere Mahallesi’nde 3,75 megawatt (MW) kapasiteli bir güneş enerjisi santralinin kurulumunu tamamladı. Bu tesisle yıllık 6,5 milyon kWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. İZSU, ayrıca bünyesindeki 10 güneş enerjisi santrali için izin süreçlerini ve proje çalışmalarını tamamladı. Bu santrallerle yılda 6 milyon 715 bin kWh enerji üretilerek, kurumun enerji ihtiyacının yüzde 1,6'sı karşılanacak.

Yüzde 36 artacak

Körfez temizliği amacıyla atık su yönetiminde de önemli adımlar atan İZSU, son altı ayda 49 kilometre kanalizasyon hattı imalatı gerçekleştirdi. Önümüzdeki beş yıl içinde 5 atık su arıtma tesisi inşaatı ve mevcut altı tesisin kapasite artırımı çalışmaları da tamamlanacak. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde yapılan kapasite artırma çalışmalarıyla, tesisin kapasitesi yüzde 36 oranında artacak ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, Türkiye’nin en büyüğü olma unvanını yeniden kazanacak.

Kapasite artırımı

Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nde, bölgenin nüfus projeksiyonları doğrultusunda kapasite artışı planlanıyor. Mevcut günlük 21 bin 600 metreküp arıtma kapasitesinin 58 bin metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Muhabir: Özge Uğulu