İZSU, Menemen’in Değirmendere Mahallesi’nde 3,75 megawatt (MW) kapasiteli ve şebeke bağlantılı GES projesini tamamladı. İZSU’nun öz kaynakları ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) desteği ile gerçekleştirilen bu proje, yıllık 6,5 milyon kWh elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyor. Üretilen enerji, İZSU bünyesindeki yedi adet atık su arıtma tesisi ve su kuyusunun elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Santralin 3 MW’lık kısmı yaklaşık 40 dönüm arazi üzerinde, 0,75 MW’lık kısmı ise yaklaşık 5 bin 500 metrekare alan üzerindeki ambar çatılarında tesis edildi. Toplam 3,75 MW kapasiteli GES, yaklaşık altı futbol sahası büyüklüğünde bir alana konumlandırılan 7 bin 188 adet panel ve 32 adet inverter kullanılarak tamamlandı. Gediz Elektrik tarafından teknik kabulü yapılan ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) tarafından kabul işlemlerine başlanılan santral, şebekeye elektrik vermeye hazır hale gelecek.

15 milyon TL tasarruf yapılacak

İZSU Projeler Dairesi Başkanlığı Enerji Şube Müdürü Filiz Yaşar Mahlıçlı, “Kurulumu tamamlanan bu santral ile yedi tesisimizin elektrik ihtiyacını buradan karşılayacağız. Güncel elektrik birim fiyatlarıyla yaklaşık 15 milyon TL tasarruf sağlanacak” dedi.

GES çalışmasının bir AR-GE projesi olarak şekillendiğini belirten Mahlıçlı, TÜBİTAK MAM ile yapılan işbirliği kapsamında esnek ve hafif panellerin uygulanabilirliği ve yaygınlaştırılabilirliğinin araştırıldığını ifade etti. Ayrıca, şebeke bağlantısız ve depolamalı sistemden çıkan elektrik GES sahasının aydınlatması ve işletme binalarının elektrik giderleri için kullanılacak.

Şebeke bağlantısız santral ile üretilecek temiz enerjinin yeşil hidrojen enerjisi üretiminde kullanılabileceğini belirten Mahlıçlı, “100 kW kapasiteli bir GES ile elde edilecek yaklaşık 20 kW kapasiteli yeşil hidrojen tesisi, Türkiye’nin en büyük kapasiteli yeşil hidrojen santrali olacak. Bu proje kapsamında iki otobüsün enerji ihtiyacı yeşil hidrojen ile karşılanacak” dedi.

Ayrıca, saha içerisinde 300 kW kapasiteli çift yönlü panel uygulaması gerçekleştirildiğini ifade eden Mahlıçlı, beyaz zemin üzerinde güneş enerjisinin daha verimli kullanıldığı bu sistemin elektrik enerjisine dönüşüm verimini artırdığını belirtti. Bir yıl boyunca elektrik üretimleri izlenecek ve sistemin uygulanabilirliği araştırılacak.

Muhabir: Canan Kaya