İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılına ilişkin 35,5 milyar TL’lik bütçesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylandı. Altyapı ve çevre yatırımlarına önemli kaynaklar ayrılırken, İzmir Körfezi için 7,5 milyar TL’lik pay dikkat çekti.

Körfez İçin Stratejik Yatırımlar

Bütçenin önemli bir kısmı İzmir Körfezi’ndeki su sirkülasyonunu artırmaya yönelik dip tarama ve çamur çıkarma çalışmalarına ayrıldı. Bu kapsamda 420 milyon TL kaynak tahsis edildi. Körfezdeki biyoçeşitliliğin korunması, atık su yönetimi ve çevre düzenleme projeleri de bütçe kalemleri arasında yer aldı. Körfez temizliğini doğrudan etkileyecek projelere ayrılan toplam bütçe 7,5 milyar TL olarak belirlendi.

Çiğli 4. Faz Öz Kaynaklarla Devam Ediyor

Bütçede, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı için dış kredi beklenmesine rağmen çalışmalar öz kaynaklarla sürdürülecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, tesisin 2025 yılı Nisan ayında hizmete açılacağını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklenen kredi onayının gelmesiyle diğer projelerin temel atma süreçlerinin hızlanacağı ifade edildi.

Altyapıya Dünya Bankası Desteği

Dünya Bankası finansmanıyla yürütülecek yağmur suyu ayrıştırma projeleri için Konak-Bayraklı ile Konak ve Karabağlar bölgelerinde Aralık ayında ihale sürecine başlanacağı açıklandı. Projelerin 2025 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Altyapıya yönelik dış finansman destekleri, bütçede dikkat çeken kalemler arasında yer aldı.

35,5 Milyar TL’lik Bütçenin Dağılımı

İZSU’nun 2025 yılı bütçesi, geçtiğimiz ay onaylanan Stratejik Plan’a uygun şekilde dağıtıldı. Bütçeden içme suyu faaliyetlerine 6,9 milyar TL, atıksu yönetimine 10 milyar TL, iklim değişikliğine uyum çalışmalarına 6,4 milyar TL ve kurumsal kapasitenin artırılmasına 7,8 milyar TL ayrıldı.

Körfez Temizliğine Ayrılan Kalemler

İZSU’nun bütçesinden Körfez temizliği ve altyapı projelerine ayrılan ödenekler şu şekilde açıklandı:
    •    Körfez biyoçeşitliliği ve tarama faaliyetleri: 947,4 milyon TL
    •    Atıksu arıtma tesislerinin inşaatı: 800 milyon TL
    •    Atıksu arıtma tesislerinin işletilmesi: 1,8 milyar TL
    •    Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi: 350 milyon TL
    •    Atık su çamuru yönetimi: 600 milyon TL
    •    Kanalizasyon bakım ve onarım faaliyetleri: 890,8 milyon TL
    •    Yeni yağmur suyu hatlarının inşası: 1,8 milyar TL
    •    Yağmur suyu hatlarının bakım ve temizliği: 127,7 milyon TL
    •    Dere ıslah ve temizlik çalışmaları: 103,4 milyon TL

Kaynak: BÜLTEN