Güncel

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki o bölgeleri uyardı!

Japon deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'nin fay hatlarının doğudan batıya hareket ettiğini vurgulayarak, İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu bölgelerine dikkat çekti

Abone Ol

Moriwaki, bir yapı kimyasalları firmasının "Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz" sloganıyla düzenlediği depremle ilgili seminerler kapsamında Türkiye'de çalışmalarını sürdürüyor. Özel olarak tasarlanan "Kaşif" adlı tır ile Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır ve Malatya illerinde eğitim seminerleri veren Moriwaki ve ekibi, son olarak Elazığ'a geldi. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Moriwaki, Marmara ve İzmir ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemine işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.

"Türkiye genelinde Marmara Bölgesi ve İzmir'de deprem olabilir"

Özellikle vurguladığı bölgelerde ve ülke genelinde olası depremlerin en az hasarla atlatılabilmesi için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Moriwaki, binaların kentsel dönüşümle güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "İnşaat mühendisleri ve mimarlarla birlikte, doğru yapı tekniklerini aktarmaya çalışıyoruz. Bu konuda il il dolaşıp bilgi paylaşıyoruz. Amacımız, normalde Japonya'da deprem olması durumunda bina çökmemesi ve insan kaybı yaşanmaması gerçeğini, Türkiye'nin de o seviyeye gelmesini sağlamak. 24 Ocak Elazığ depreminin ardından Kahramanmaraş ve Hatay'da deprem meydana geldi. Doğu Anadolu Fay Hattı uzun bir süre hareketsizdi ancak şimdi hareketlenmeye başladı. Bu hareket devam ederken Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Denizli ve Kıbrıs civarlarında depremler yaşandı. Bazı durumlarda fay hattı geriye dönebilir. Bu durumda Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van bölgelerinde deprem olabilir. Türkiye genelinde ise Marmara Bölgesi ve İzmir'de deprem olabilir. Son zamanlarda Tunceli ve Malatya'da depremler yaşandı. Bunların artçı sarsıntılar olduğunu söyleyebiliriz ve bu sürecin iki sene boyunca devam edebileceğini öngörebiliriz. 4 ve 5 büyüklüğünde depremler zamanla azalacak ancak ara ara 3 civarında sarsıntılar yaşanabilir. Bundan dolayı artık deprem olasılıklarına şaşırmamak gerekiyor. Bahsettiğim gibi Karlıova, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van bölgelerine özellikle dikkat etmek gerekiyor. Ancak artık Türkiye'nin herhangi bir yerinde de deprem olabilir" şeklinde konuştu.

"Malatya ve Tunceli bölgelerinde 5 veya 10 yıl içinde büyük bir deprem beklemiyoruz"

Türkiye'nin deprem haritasının Japonya gibi şu an kırmızıya döndüğünü vurgulayan Moriwaki, "Bu yüzden 'ne zaman gelecek' diye düşünmek yerine, her an deprem olabileceği gerçeğiyle hazırlıklı olunmalı. Bu nedenle hükümet, belediyeler, okullar, şirketler ve ailelerin birlikte hareket ederek hazırlıklı olması gerekiyor ve bu şekilde olası zararların yüzde 70'i önlenebilir. Bu nedenle şimdiden hazırlıklı olmak gerekiyor. İstanbul bölgesi özellikle riskli bir alan. Burada acilen kentsel dönüşüm çalışmaları yapılması gerekiyor. Bu konuda gelecekteki seçimlerde, inşaat ve kentsel dönüşüm konusunda bilgi sahibi olan birinin seçilmesi önemli. Ben bu konuda yardımcı olmaya hazırım. Gelecekte 7.4 büyüklüğünde bir deprem olacak ama ne zaman olduğu belli değil. Elazığ'daki fay hattı yeni kırıldı, henüz hemen bir deprem beklemiyoruz ancak Malatya ve Tunceli civarlarında gelecekte bir deprem olabilir. Genel olarak bu bölgede 5 ya da 10 yıl içinde bu büyüklükte bir deprem olacağını düşünmüyorum. Ancak 5 civarında artçı sarsıntılar devam edebilir. İzmir ve Marmara Bölgesi'nde ise özellikle İstanbul'a dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.