Kâbe, tüm dünya Müslümanlarının namaz sırasında yöneldiği kıble noktasıdır ve kıyamete kadar tevhidin ve Müslümanların birliğinin simgesi olarak kalmaya devam edecektir. Bu yüzden, Kâbe’nin tarihçesi ve mahiyeti hakkında doğru bilgi edinmek oldukça önemlidir. Kâbe, yeryüzündeki ilk mescid olarak kabul edilir. Rivayetlere göre, Hz. Âdem cennetten yeryüzüne indirildikten sonra Hz. Havva ile buluştuğunda Allah Teâlâ’ya şükretmek amacıyla, cennetteki ibadet için tavaf ettiği nurdan sütunun kendisine yeniden verilmesini istemiş ve bu isteği üzerine Allah’ın emriyle Kâbe’yi inşa etmiştir. Hz. Şît döneminde ise Kâbe ilk defa taş ve çamur kullanılarak bir bina şeklinde yapılmıştır. Ardından, Nûh tufanı sırasında bina uzun bir süre kumlar altında gizli kalmıştır. Yıllar sonra, Hz. İbrahim, Allah’ın emri doğrultusunda oğlu Hz. İsmail ile birlikte Kâbe’yi Hz. Şît dönemindeki binanın temelleri üzerine yeniden inşa etmiştir.

Zamanla çeşitli felaketler ve olaylar nedeniyle zarar gören Kâbe, İslam davetinden önce tamir edilmiştir. Emevîler döneminde ise, dönemin siyasi mücadeleleri sonucu yeniden yıkılıp yapılmıştır. Bu çalışma, Kâbe’nin tarih boyunca geçirdiği aşamaları açıklamayı ve Kâbe’nin Müslüman bilincindeki yerini vurgulamayı amaçlamaktadır. Çalışmada betimleme, hikâye ve analiz gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Şit (İbranice: שֵׁת, 'Šēt;' Grekçe: Σήθ, Sḗth; Arapça: شيث, romanizasyon Šīṯ) İbrahimi dinlerde, Hz. Âdem ile Hz. Havva’nın üçüncü oğludur. İbranice İncil’e göre, Kabil ve Habil adında iki erkek kardeşi vardır. Yaratılış 4:25’te, Şit’in, Habil’in Kabil tarafından öldürülmesinden sonra doğduğu ve Havva’nın Şit’in Habil’in yerine geçmesi için atandığına inandığı belirtilmektedir. Şit, Âdem’den sonra dünyaya gönderilen ilk peygamberdir.

Kabil’in Habil’i öldürmesinden beş yıl sonra, diğer kardeşlerinden farklı olarak tek başına doğmuştur. Şit’in diğer bir ismi de Şis’tir ve İbranicede "Yahweh'in hibesi" anlamına gelmektedir. Kitâb-ı Mukaddes’te, Âdem’in 130 yaşında Şit’in babası olduğu ve Şit’in Enoş’un babası ve Kenan’ın büyükbabası olduğu bilgisi geçmektedir.

İslam’da Şit’in adı Kur’an’da geçmemesine rağmen, Tevrat ve İncil’de isminin geçmesi ve kendisine 50 sayfa suhuf indirildiğine inanılması nedeniyle Allah’ın peygamberlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Şit’e Allah tarafından 50 sayfalık bir suhuf verilmiştir. Kardeşi Kabil’in çocuklarının bir kısmı, Şit Peygamber’e verilen suhuflara karşı çıkmıştır.

İslam inancında, Şit’in hayatının Mekke ve çevresinde geçtiğine, Habil’in çocuğu olmadığı ve Kabil’in çocuklarının Tufan’da kaybolduğu için insan soyunun tekrar Şit’ten türediğine inanılır. Ayrıca, Şit’in Kâbe’yi inşa eden ve sakalı çıkan ilk insan olduğu, 912 yıl yaşadığı ve Mekke’de Ebu Kubeys dağında bir mağarada babasıyla birlikte gömülü olduğu bilgileri de inançlar arasında yer almaktadır. Tarsus Ulu Cami’de ise, üç türbe bulunur ve bu türbelerden birinin Şit’e ait olduğuna inanılmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi