Ramazan ayı boyunca oruç tutmak, Müslümanlar için önemli bir ibadettir. Ancak bazı durumlarda, özellikle uzun yolculuklarda, oruç tutmak zor olabilir. Peki, kaç saatlik bir yolculukta oruç tutulmaz? Uzun yol şoförleri oruçlarını nasıl tutabilirler? İşte tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

Kaç saat yolculukta oruç tutulmaz?

İslam'da, sürekli yolculuk yapanların oruç ibadetini nasıl yerine getirebilecekleri konusu önemli bir meseledir. İslam hukukunda, mazeret devam ettiği sürece oruç tutmayı gerektiren hükümler bulunmaktadır. Dolayısıyla, yolculuk ve hastalık gibi mazeretleri sebebiyle oruç tutamayan kişiler, bu mazeretleri devam ettiği sürece oruç tutmayabilirler. Bu durumda olan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza etmekle yükümlüdürler.

Yolculuk Hükmü

Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulur: "Kim de hasta veya yolcu olursa, (oruç) tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun." (Bakara, 2/185). Devamlı olarak uzun yola giden kaptanlar ve sürücüler de yolcu hükmündedir. Ancak, yolculuğu esnasında herhangi bir sıkıntı çekmeyenlerin oruç tutması daha faziletlidir.

Oruç ve Sefer Mesafesi

Ramazan ayında sefer mesafesi olan en az doksan kilometrelik bir yere gitmek için yola çıkan kişi, geceden oruca niyet etmeyebilir. Ancak niyet ettikten sonra gündüz yolculuğa çıksa bile, bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti yoksa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin, mazeret olmadıkça tamamlanması gerekmektedir.

Sefer ve Kaza Orucu

Sefer bir mazeret olduğu için kişi, orucunu seferliği başladıktan sonra bozarsa, kendisine keffaret gerekmez, sadece kaza etmesi gerekmektedir. Seferlikte üç günlük yol esas alınır, bu da yaklaşık 104 kilometreye denk gelir. Eğer yol çok engebeli ve bu nedenle 4-5 günde gidilebiliyorsa, ancak yol 104 kilometrenin altında ise seferliğe girilmez. Mesafe esastır, dolayısıyla uçakla bir saatte gidilerek zaman kısaltılsa bile, yine mesafe esas alınır. Hangi araçla ve kaç günde gidilirse gidilsin, 104 kilometreden az mesafeye giden kişi seferli sayılmaz. 104 kilometreden uzak bir yere bir saniyede bile gidilse seferli sayılır.

Kaynak: Haber Merkezi