Güncel

Kadınlara zorunlu askerlik mi getiriliyor? Hangi ülke kadınlara askerlik getiriyor?

Abone Ol

Son günlerde gündemi meşgul eden konulardan biri, kadınlara zorunlu askerlik uygulamasıyla ilgili tartışmalar. Vatandaşlar, bu konuda net bir cevap ararken hangi ülkelerin kadınlara askerlik zorunluluğu getirdiğini merak ediyorlar. Peki Kadınlara zorunlu askerlik mi getiriliyor? Hangi ülke kadınlara askerlik getiriyor? İşte detaylar...

Kadınlara zorunlu askerlik mi getiriliyor?

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla dengelerin değiştiği Kıta Avrupa'sında, Danimarka'dan önemli bir adım geldi. Kopenhag yönetimi, kadınları zorunlu askerlik kapsamına almak için hazırlanıyor.

Kadınlar, Avrupa'daki bir ülkede ilk defa askere alınacaklar. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı ilhak etmesinden bu yana Kıta Avrupa'sında gerilim artıyor. Danimarka, zorunlu askerlik hizmetini kadınları da içerecek şekilde genişletme ve askerlik süresini artırma planlarını duyurdu.

İskandinav ülkeleri Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmıştı, böylece ittifakın Avrupa'daki savunmasını güçlendirmişlerdi.

Başbakan Metter Frederiksen, "Savaş istemiyoruz, savaştan kaçınmak için silahlanıyoruz" dedi. Çarşamba günü açıklanan reformlarla Frederiksen, hükümetin cinsiyetler arasında tam eşitliği sağlamaya çalıştığını ifade etti.

Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen ise şunları söyledi: "Tam cinsiyet eşitliği de dahil olmak üzere daha güçlü zorunlu askerlik, savunma sorunlarının çözülmesine, ulusal seferberliğe ve silahlı kuvvetlerin personelini artırmaya katkıda bulunmalı."

Danimarka, kadınları zorunlu askerlik kapsamına alan üçüncü Avrupa ülkesi olacak. İskandinav ülkesinde kadınlar şu anda gönüllü olarak askerlik yapabiliyorlar. Ancak hükümet, 2026'dan itibaren kadınları zorunlu askerlik hizmetine dahil etmeyi planlıyor. Bu karar, Norveç ve İsveç'in ardından kadınların silahlı kuvvetlerde zorunlu hizmete alındığı üçüncü Avrupa ülkesi olacak.

Zorunlu askerlik süresinin hem erkekler hem de kadınlar için dört aydan 11 aya çıkarılacağı belirtiliyor. Geçen yıl 4,700 kişi askerlik yaparken bunların yaklaşık %25'i kadınlardan oluşuyordu. Bu sayının yılda 5,000'e çıkarılması hedefleniyor. Danimarka'nın silahlı kuvvetleri şu anda 9,000 profesyonel birlik ve yaklaşık 20,000 aktif personele sahip.

Ülkenin toplam nüfusu yaklaşık altı milyon olduğu için, Danimarka NATO'nun belirlediği hedeflere ulaşmak için askeri harcamalarını mevcut gayri safi yurt içi hasılanın %1,4'ünden %2'sine çıkarmayı hedefliyor.

Danimarka, Ukrayna'ya gelişmiş silahlar ve fonlar sağlayarak, aynı zamanda Ukraynalı pilotları ABD yapımı F-16 savaş uçakları konusunda eğiterek Ukrayna'nın en sadık destekçilerinden biri oldu.

Ayrıca, NATO hedeflerine ulaşmak için önümüzdeki beş yıl içinde savunma bütçesini yaklaşık 6 milyar dolar artırmayı planlıyor. Geçen yıl milletvekilleri, orduya yapılan harcamaları artırmak amacıyla bahar dönemindeki resmi tatilin kaldırılması yönünde oy kullandı.

Hangi ülke kadınlara askerlik getiriyor?

Geçen ay Danimarka Başbakanı Frederiksen, ülkenin en büyük askeri birliğini ziyaret etti. Danimarka, ilk kez kadınları zorunlu askerlik hizmetine dahil etmeyi ve askerlik süresini uzatmayı planladığını duyurdu.

Başbakan Mette Frederiksen, "Savaş istediğimiz için değil, savaştan korunmak istediğimiz için silahlanıyoruz" dedi. Danimarka hükümeti, önümüzdeki beş yıl içinde savunma bütçesini 6 milyar dolar artırarak NATO'nun harcama hedeflerine ulaşmayı hedefliyor.

Avrupa'da askeri harcamalar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Şubat 2022'de artmaya başladı. Çarşamba günü yeni planlarını açıklayan Danimarka Başbakanı Frederiksen, bunun "tam bir cinsiyet eşitliği sağlayacağını" da belirtti.

Danimarka'da kadınlar şu anda yalnızca gönüllü olarak askere gidebiliyor. Ancak plana göre, kadınlar için zorunlu askerlik hizmeti 2026'da başlayacak. Bu adım, Norveç ve İsveç'ten sonra bu uygulamayı gerçekleştiren üçüncü Avrupa ülkesi olacak.

Şu anda dört ay olan askerlik süresi, erkekler ve kadınlar için 11 aya çıkarılacak. Geçen yıl askere giden 4.700 kişinin yaklaşık çeyreği kadındı. Altı milyonluk ülkede 9.000'i profesyonel olmak üzere 20.000 asker bulunmaktadır.

Kopenhag hükümeti, gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 1,4'ünü savunmaya harcıyor ve bu oranı NATO'nun yüzde 2'lik kuralına çıkarmayı planlıyor. Geçen yıl Danimarka Parlamentosu, savunma harcamalarını desteklemek için bahar aylarındaki bir resmi tatili iptal etti.

Danimarka, Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olup Kiev'e para ve gelişmiş silah yardımının yanı sıra F-16 pilot eğitimi de sağlamaktadır.