Dermatoloji Uzmanı Dr. Elçin Akdaş, günlük olarak 150-200 saç teline kadar dökülmenin normal kabul edilebileceğini ancak bu miktarın üzerine çıkan saç dökülmesinin normal olmadığını ifade etti. Saç dökülmesinin çeşitli nedenleri olduğunu belirten Akdaş, doğru teşhis ve etkili bir tedavi planı için bir dermatoloji uzmanına danışmanın kritik rol oynadığını söyledi. Saç dökülmesinin vitamin ve mineral eksiklikleri, hormon düzensizlikleri, stres, hızlı kilo kaybı, ameliyat sonrası ve ateşli enfeksiyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabileceğini belirtti.

Androjenik alopesinin hem kadınlarda hem de erkeklerde yaygın bir saç dökülme şekli olduğunu belirten Dr. Akdaş, testosteronun bir metaboliti olan dihidrotestosterona karşı kıl köklerinin duyarlılığına bağlı olarak saçların incelip dökülebildiğini ve bu durumun kalıcı kellik yaratabileceğini ifade etti. Erkeklerde genellikle altta yatan hormonal bir bozukluk olmadığını, ancak kadınların polikistik over sendromu açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, menopoz sonrası östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kadınlarda da erkek tipi dökülme görülebildiğini belirtti.

Dr. Akdaş, saç dökülmesinin tedavisinde sürme ilaçlar, PRP, mezoterapi, dermapen ve kök hücre tedavilerinin etkili olduğunu ve saç ekiminin ileri düzeyde saç dökülmesi durumlarında uygulanabileceğini belirtti. Saç ekiminin en erken 30 yaşından sonra yapılmasının uygun olduğunu ifade eden Akdaş, saç dökülmesinin travma ve çeşitli dermatolojik hastalıklara bağlı olabileceğini ve bu nedenle bir dermatolog veya saç hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Muhabir: Nazlı Şentürk