Türkiye'nin önde gelen akademisyenlerinden Kahramanmaraşlı Profesör Ahmet Duyar'ın beklenmedik ölümü, kamuoyunda geniş yankı buldu. Profesör Duyar'ın ölümü, akademik camiada da büyük bir şok ve üzüntü yarattı. Peki, "Kahramanmaraşlı Profesör Ahmet Duyar neden öldü?" Konuya yönelik tüm deaylar haberimizde yer alıyor.

Kahramanmaraş, Türkiye'nin gururu ve değerli bilim insanı Prof. Ahmet Duyar'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyor. İstanbul’da hayata gözlerini yuman Prof. Duyar, bilim ve teknoloji dünyasında silinmez izler bıraktı.

Ahmet Duyar kimdir?

1967 yılında Türkiye genelinde yüksek bir puanla Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanan Ahmet Duyar, eğitim hayatındaki başarılarıyla dikkat çekti. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Amerika'ya giden Duyar, Florida Atlantic Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde öğretim üyeliği ve bölüm başkanlığı yaptı. NASA, ABD Ordusu ve Florida Eyaleti tarafından desteklenen araştırmalarında uzay mekiği ana motoru, helikopter motorları ve uçak motorlarında arızaların önceden tespiti üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Bu çalışmaları nedeniyle 1990 yılında Florida Eyalet Valiliği Bilim Ödülü'nü aldı.

1999 yılında Türkiye’ye dönen Duyar, Arçelik ile birlikte Artesis firmasını kurdu. Artesis, endüstriyel tesislerdeki makineleri izleyerek arızalanmalarını aylar öncesinden haber veren ve böylece üretim ve enerji verimliliğini artıran özgün ve patentli bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji, Türkiye’de TÜBİTAK-TTGVTÜSİAD Teknoloji Büyük Ödülü, ABD’de Control Engineering Dergisi En İyi 40 Ürün ödülü ve İngiltere’de The Institution of Engineering and Technology tarafından İnovasyon Ödülü kazandı.

Türkiye'ye Dönüş ve Koç Holding'de Ar-Ge Başarısı
Amerika'da elde ettiği başarıların ardından Türkiye'ye dönen Prof. Ahmet Duyar, Koç Holding bünyesinde Ar-Ge'nin başına getirildi. Burada da birçok önemli projeye liderlik eden Duyar, ülkemizin sanayi ve teknoloji alanında ilerlemesine büyük katkılarda bulundu.

Prof. Ahmet Duyar'ın başarıları ve Türkiye’ye yaptığı katkılar, onu her zaman hatırlanacak ve örnek alınacak bir bilim insanı olarak kalmasını sağlayacak.

Kaynak: Haber Merkezi