Çin ve İsveç'ten bilim insanlarının İngiltere Biobank verilerini incelediği yeni bir çalışma, kahve ve çaydaki kafeinin kalp sağlığına olumlu etkilerde bulunduğunu ortaya koydu. Araştırma, düzenli kahve ve çay tüketiminin hipertansiyon, felç, diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kardiyometabolik rahatsızlıkların gelişme riskini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.
Risk %40 düşüyor
Günde üç fincan kahve veya beş fincan çay tüketen bireylerin, bu hastalıklardan ikisi ya da daha fazlasına yakalanma riskinin yüzde 40'tan fazla düştüğü gözlemlendi. Araştırmaya dahil edilen 300 binden fazla kişinin sağlık verileri ortalama 11 yıl boyunca izlendi.
Bu süre zarfında, hem kahve hem de çay tüketen katılımcılar, hiç tüketmeyenlere kıyasla daha iyi kardiyovasküler sağlık sonuçlarına ulaştı. Kafein tüketenlerin kan testlerinde daha düşük kolesterol ve iyileşmiş insülin direnci belirtileri de tespit edildi.
Çin'deki Soochow Üniversitesi'nden epidemiyolog Xujia Lu'nun başkanlık ettiği araştırma ekibi, "Bu bulgular, orta miktarda kahve veya kafein tüketiminin kardiyometabolik hastalıkların önlenmesinde geniş çaplı faydalar sağlayabileceğini gösteriyor" şeklinde değerlendirdi.
Sonuç olarak, bu çalışma kahve ve çayın kardiyovasküler sağlığı korumada önemli bir rol oynayabileceğini ortaya koyuyor. Ancak, bu bulguların daha detaylı araştırmalarla doğrulanması gerektiği vurgulanıyor. Araştırma, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayımlandı.