Kalaşlar, tarih boyunca gizemli ve renkli kültürleriyle tanınan bir topluluktur. Peki, Kalaş kabilesi nerede? Kalaşlar hangi ülkede yaşıyor? Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor.
Kalaş kabilesi nerede?
Kalaşlar, Afganistan'ın eski adıyla Kafiristan bölgesi (şimdi Nuristan Vilayeti olarak bilinir) ile Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletinde, deniz seviyesinden 3000 metre yükseklikteki Hindukuş Dağları'nda yaşayan özgün bir halktır. Hint-Aryan kökenli olan Kalaşlar, benzersiz inançları ve yaşam tarzları ile tanınırlar.
Kalaşlar'ın yaşadığı bölge, komşu Nuristan (Tarihsel Kafiristan olarak da bilinir) ilinde yaşayan Nuristanilerle birlikte, geçmişte aynı dini uygulamıştır. Nuristan'ın 19. yüzyılda İslam'a geçmesine rağmen, bazı kanıtlar bu insanların geleneklerini sürdürdüğünü göstermektedir. Zamanla, Nuristan bölgesindeki nüfus azaldıkça, çevredeki Afgan halklarının bu bölgeye göç etmesiyle yerli halk zamanla bu gelenekleri benimsemiş ve kaynaşmıştır. Ancak Kalaşlar, kendi kültürel geleneklerini korumayı başarmışlardır.
Kalaş adının kökeni belirsizdir ancak dilbilimci Richard Strand'e göre, Chitral halkı tarafından bir zamanlar kullanılmaya başlanmış ve yaygınlaşmıştır.
Kalaşlar hangi ülkede yaşıyor?
Kalaşlar, benzersiz bir kültüre sahiptir ve çevrelerindeki diğer etnik gruplardan tamamen farklıdırlar. Doğa, onların günlük yaşamlarında büyük öneme sahiptir ve dini geleneklerinde merkezi bir role sahiptir. Kalaşlar, üç vadideki bolluk kaynaklarına şükranlarını sunmak için kurbanlar adarlar ve çeşitli festivaller düzenlerler. Kalaşlar'ın mitolojisi ve folkloru, antik Yunan kültürüyle ilişkilendirilse de, gelenekleri Hint-İran gelenekleriyle daha fazla benzerlik gösterir. Dil olarak, Kalaş dili Hint-Aryan dil ailesine aittir ve Kovar dili dışında Chitral alt grubunun tek üyesidir.
Kalaş kadınları, renkli başlıklar ve işlemeli siyah uzun elbiseler giyerler. Kalaş toplumunda, dini ve kültürel kimliğin korunması önemlidir. Bazıları İslam'ı benimsemesine rağmen, Kalaşlar dil ve antik geleneklerini korumaya devam etmişlerdir. Kadınlar genellikle deniz kabukları ile işlemeli siyah elbiseler giyerek tanınırlar ve "Kara Kafir" olarak bilinirler. Erkekler ise genellikle Pakistan şalvarını giyerler. Kalaş toplumunda, erkek ve kadınlar arasındaki ilişkilerde katı kurallar olmamakla birlikte, geleneksel uygulamalar kadınların "saflığını" yeniden kazanana kadar köy içinde belirli binalarda kalmasını gerektirir. Bu geleneksel uygulamalar, Kalaş toplumunun kültürel ve dini kimliğinin önemli bir parçasını oluşturur.