Türkiye'nin Anayasa'sının VII. bölümünde yer alan "Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı"na ilişkin hükümler şu şekildedir:

Madde 74 – Türkiye'de ikamet eden vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla yabancılar, kendileriyle veya kamuyla ilgili dilek ve şikayetlerini yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazılı olarak iletebilirler.

Dilek ve şikayet başvurularının sonucu, başvuru sahiplerine gecikmeksizin yazılı olarak bildirilir.

7/5/2010 tarihli 5982 sayılı Kanunla yapılan düzenlemelerle herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na bağlı olarak idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri incelemektedir.

Kamu Başdenetçisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir. Seçim sürecinde ilk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki, üçüncü oylamada ise salt çoğunluk aranır. Eğer üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en fazla oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır ve bu oylamada en fazla oy alan aday Kamu Başdenetçisi olarak seçilir.

Bu hakların kullanılma biçimi, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kuruluşu, görevleri, inceleme süreçleri ile Kamu Başdenetçisi ve kamu denetçilerinin nitelikleri, seçimi ve özlük haklarına ilişkin usul ve esaslar kanunlarla düzenlenir.

Kaynak: Haber Merkezi