Doç. Dr. Mustafa Karaca, kanser tedavilerinde immünoterapi ilaçlarının son yıllarda yaygın olarak kullanıldığını ve bu ilaçların özellikle küçük hücre dışı akciğer kanserinde önemli sonuçlar verdiğini ifade etti. Son kongrede, küçük hücreli akciğer kanserinde immünoterapinin kemoterapiye eklenmesiyle elde edilen verilerin umut verici olduğunu vurgulayan Dr. Karaca, bu gelişmenin kanser tedavisinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ettiğini söyledi.

AKILLI İLAÇLAR YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

Akıllı ilaçların da kanser tedavisinde önemli bir yer tuttuğunu belirten Dr. Karaca, özellikle akciğer kanseri alt tiplerinde kullanılan bu ilaçların, sağ kalım sürelerini 10-11 aydan 48 aya kadar uzattığını kaydetti. ASCO kongresinde sunulan veriler, 5 yıllık çalışma sonunda hastaların %60’ının hayatına devam ettiğini gösterdi. Dr. Karaca, bu verinin onkoloji pratiğinde kayda geçmiş en önemli verilerden biri olduğunu ifade etti.

Akıllı ilaçların kanser hücrelerine yönelik tedavi sağladığını belirten Dr. Karaca, kanserin neden olduğu mutasyonlara karşı etkili yeni akıllı ilaçların her yıl geliştirildiğini söyledi. Bu ilaçların hem kanser üzerinde büyük etki gösterdiğini hem de yan etkilerinin nadir olduğunu belirtti.

Dr. Karaca, akıllı ilaç kullanan hastalardan olumlu geri dönüşler aldıklarını ve bu ilaçların genellikle ağızdan alınan hap şeklinde kullanıldığını belirtti. Hastaların klasik kemoterapi ilaçlarına göre daha az yan etki yaşadığını ve tedavilerini evde konforlu bir şekilde sürdürebildiklerini vurguladı. Dr. Karaca, onkoloji hastalarında yaşam kalitesinin de çok önemli olduğunu ve akıllı ilaçların hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde artırdığını ifade etti.

Muhabir: İPEK KIRCA