Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay tarafından, bu tür etkinliklerin yalnızca salonlarla sınırlı kalmayıp, sokaklara ve tüm Karabağlar geneline yayılmasının hedeflendiği belirtildi. Deprem haftasında İFOD’un “Kent mi?” fotoğraf sergisiyle başlayan programda, KARBEM öğrencilerinin katılımıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda afetlerle ilgili bilgilendirme yapıldığı ifade edildi. Ayrıca, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile “Depremle Yaşamak” başlıklı bir sunum düzenlendiği ve “Derin Uğultu” adlı belgeselin gösterildiği aktarıldı. Etkinlikler, “Depremin Gölgesinde Yaşam” başlıklı panelle tamamlandı.

Panelin, 100. Yıl Uğur Mumcu Parkı’nda gerçekleştirildiği ve moderatörlüğünün TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin önceki dönem başkanı İlker Kahraman tarafından yapıldığı belirtildi. Panelde konuşmacı olarak TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Koray Önalan, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Dede, AKUT Derneği İzmir Bölge Sorumlusu Özgür Özmen ve Karabağlar Kent Konseyi’ni temsilen İnşaat Mühendisi Selma Nalbantoğlu’nun yer aldığı ifade edildi.

Etkinliğe, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay’ın yanı sıra başkan yardımcıları, siyasi parti ve STK temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve meslek odalarına kayıtlı üyeler ile vatandaşların katıldığı bildirildi.

Başkan Helil Kınay’ın konuşmasında, depremle mücadelede yasal düzenlemelerin, mühendislik ve şehir plancılığının önemine dikkat çekildiği ve rant, hırs, hırsızlık gibi unsurlara karşı toplumsal bilincin artırılması gerektiğinin vurgulandığı belirtildi. Başkan Kınay tarafından, geçmişte yaşanan kayıpların tekrar edilmemesi için geleceği inşa etmenin zorunlu olduğu ve plan-projelerin hayata geçirilmesinde sorumluluk bilincinin taşınması gerektiği ifade edildi.

Etkinliğin parkta yapılma sebebinin, halkın bu konulardan haberdar edilerek farkındalığın artırılması olduğu belirtildi. Başkan Kınay tarafından, Kentsel Dönüşüm ve Afet İşleri Müdürlüğü’nün kurulduğu ve çalışmaların bilim ve uzmanlık ışığında devam ettirileceği vurgulandı.

Konuşmacılar arasında yer alan Koray Önalan tarafından, İzmir’deki depremin Yunanistan’ın Sisam Adası’nda meydana gelen bir depremin yansıması olduğu ve Bayraklı ilçesindeki etkilerinin vurgulandığı belirtildi. Ezgi Dede tarafından, depreme dirençli kentlerin oluşturulması için yapılması gerekenlere dikkat çekildiği ve bilimsel çalışmalara destek verilmesi gerektiği aktarıldı. Özgür Özmen tarafından, vatandaşlara yönelik eğitimlerin önemine değinildiği ve güvenli yapıların tercih edilmesinin gerekliliği ifade edildi. Selma Nalbantoğlu tarafından ise, İmar Barışı’nın eleştirildiği ve bu düzenlemenin mühendislik denetimlerinden geçmeden uygulandığına dikkat çekildiği belirtildi.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu