Karaburun, İzmir'in en büyük ilçelerinden biri olmasa da 415 kilometrekarelik genişliğiyle dikkat çeken bir coğrafyaya sahip. 3 merkez mahallesi ve 13 köyüyle hala kırsal yaşam geleneğini sürdüren Karaburun, özellikle yarımada kültürünü devam ettiriyor.
Yöresel üretim alışkanlıklarını sürdüren Karaburun, doğal ürünlerini değerlendirerek yöre halkı için gelir kaynağına dönüştürüyor. Bu çaba, Karaburun'un ünlü gastronomi rotalarında yer almasını sağlıyor ve yöresel lezzetlerin İzmir merkezi ve ülkenin çeşitli kentlerinde sofralarda yer bulmasına olanak tanıyor.
DİĞER ZEYTİNLERDEN FARKLI BİR TADI VAR
Karaburun, özellikle zeytinlikleriyle ünlüdür. Yörenin deniz ve kara rüzgarlarının etkisiyle yetişen zeytinler, özellikle "Karaburun furması" olarak bilinen ve diğer zeytinlerden farklı bir tadı olan zeytinler olarak öne çıkar. Bu zeytinler, yöresel ürün vasfını taşıyarak marka tescili almıştır.
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun'un altını çizerek, zeytinin marka tescilinin ilçe tarihinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Başkan Erdoğan, bu tescilin Yarımada'nın doğasını, değerlerini ve zenginliklerini koruma ve gelecek nesillere aktarma çabasının bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Karaburun Belediyesi'nin yüzde yüz sermayeli şirketi MimasBel A.Ş. bünyesinde yürütülen çalışmalarla, bölgenin tarım ve hayvancılık değerlerinin marka tescili ve coğrafi işaret alma çabalarının ilk önemli adımı atılmış oldu. Bu çalışmaların devam edeceğini belirten Başkan Erdoğan, bölgenin diğer ürünleri için de aynı hakları almak için mücadelelerinin süreceğini ifade etti.