Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi araştırmacıları, karıncaların yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan meteorla başlayan süreçten bu yana mantar yetiştirdiğini ortaya koydu. Araştırma kapsamında 288 mantar türünün 208 farklı karınca türü tarafından yetiştirildiği keşfedildi. Karıncalar ile mantarlar arasındaki bu mutualist (karşılıklı fayda sağlayan) ilişki, Dünya'daki ekosistemlerin evriminde önemli bir rol oynadı.
Dönem çok eskilere dayanıyor
Araştırma sonuçları, "Science" dergisinde yayımlandı. Smithsonian bilim insanları, 475 mantar türü için bir evrim ağacı modeli oluşturarak bu modeli 276 karınca türü için oluşturulan benzer bir modelle karşılaştırdı. İncelemeler sonucunda karıncaların mantar yetiştirme faaliyetlerinin meteorun Dünya'ya çarpıp güneş ışığını engelleyerek birçok bitki türünü yok ettiği Kretase dönemine kadar uzandığı belirlendi.
Mantarı böyle büyütmüşler
Bu dönemde karıncaların, organik maddelerin azalması nedeniyle mantarları besin kaynağı olarak kullanmaya başladıkları ve daha gelişmiş tarımsal faaliyetlerin yaklaşık 40 milyon yıl önce ortaya çıktığı kaydedildi. Özellikle Atta karıncalarında görülen bu tarım sistemi, mantarları kuru ve izole alanlara taşıyarak büyümelerini sağlamaya yönelik daha karmaşık tekniklerin ilk kez 27 milyon yıl önce kullanılmaya başlandığını gösteriyor.
Araştırmanın başyazarı Ted Schultz, karıncaların tarım yapma becerilerinin insanların var olmasından çok daha öncesine dayandığını vurguladı. Schultz, "Karıncalar, insanların ekinleri evcilleştirdiği gibi mantarları evcilleştirmiştir. Artık bu sürecin ne zaman başladığını biliyoruz ve bu bulgular olağanüstü." dedi.