Karkas et fiyatlarının yükselmesi, birçok kasabın et fiyatlarına zam yapmasına neden olmuştu. Ancak, karkas et fiyatlarının gerilemesine rağmen bazı kasapların bu indirimi yansıtmadığı görüldü. Bu durum, Ticaret Bakanlığı'nın dikkatini çekti ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli bölgelerdeki kasaplar hakkında inceleme başlatıldı. Peki, Karkas et nedir? Karkas et hayvanın neresidir? İşte detaylar...

Karkas et nedir?

Son aylarda artan karkas et fiyatları, kasapların zam yapmasına yol açmıştı. Ancak karkas et fiyatlarının düşmesine rağmen bazı kasapların fiyatlarını güncellememesi üzerine Ticaret Bakanlığı, İstanbul başta olmak üzere bu esnafa inceleme başlattı. Bu durum, karkas et ile ilgili araştırmaları da hızlandırdı. Peki, karkas et nedir?

Karkas et, kesimi yapılmış bir hayvanın deri, iç organları, baş ve türüne bağlı olarak kuyruk gibi unsurları çıkarıldıktan sonra geriye kalan gövdesidir. Bu parçadan ayrılmayan yağ, bağ dokusu, kan damarları, kan, lenf sistemi, sinir doku, epitelyum doku, kemik doku ve kıkırdak doku da et olarak kabul edilir.

Karkas etin ağırlığı, kesimden hemen sonra ölçüldüğünde "sıcak karkas ağırlığı" olarak adlandırılır. Soğutulmuş ve belirli bir süre bekletilmiş karkasın ağırlığı ise "soğuk karkas ağırlığı" olarak bilinir. Türkiye'de genellikle kasaplık hayvanların satın alınmasında sıcak karkas ağırlığı kullanılır.

Karkas et hayvanın neresidir?

Karkas et, bir hayvanın kesiminden sonra iç organlarının çıkarılarak sadece gövde kısmının bırakılmasıyla elde edilen et parçasıdır. Sığır etleri kesildikten sonra, taşınabilirliği artırmak için genellikle dört ana parçaya bölünür. Bu işlem, testere kullanılarak gerçekleştirilir; ilk olarak kuyruk kısmından başlanarak omurga boyunca ilerlenir ve boyun kısmına kadar devam edilir. Böylece elde edilen iki büyük parça, ortadan tekrar kesilerek dört eşit parçaya ayrılır.

Bu dört parça, iki ön ve iki arka olmak üzere iki ayrı çeyrek bölümden oluşur. Ön ve arka kısımlardan elde edilen etler, farklı özelliklere ve kullanım alanlarına sahiptir. Dolayısıyla, karkas etin bu dört bölümünün iyi bir şekilde anlaşılması ve tanımlanması önemlidir

Kaynak: HABER MERKEZİ