Karşıyaka, TFF 3. Lig 1. Grup'ta namağlup olarak zirveye yükselerek taraftarının şampiyonluk hayallerini yeniden canlandırmışken, basketbol takımı da Şampiyonlar Ligi ve Süper Lig’de iddialı bir başlangıç yapmıştı. Kadın voleybol takımının da Sultanlar Ligi hedefiyle başarılı bir başlangıç yaptığı bu dönem, ne yazık ki kulübün vergi borçları yüzünden gölgeleniyor. Yıllarca biriken kamu borçlarını 2023 yılında Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile birlikte 120 ay taksitlendirerek ödemeye devam eden yeşil-kırmızılı kulüp, güncel vergi borcu nedeniyle zor bir dönemden geçiyor.

Dernek statüsündeki Karşıyaka, eski başkan Turgay Büyükkarcı'nın son döneminden itibaren tüm yönetimlerin yeni yasalarla güncel kamu borçlarından sorumlu tutulması nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. Mevcut yönetim ise, sponsorsuz kalan basketbol takımının küçülme tehdidiyle karşı karşıya. 2022 yılında yürürlüğe giren 7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, ödenmeyen kamu borçları nedeniyle kulüplerin yöneticilerini bireysel olarak sorumlu tutuyor. Karşıyaka'nın o tarihten sonra ödenmeyen güncel vergi borcunun 90 milyon TL'ye ulaştığı bildirildi. Vergi dairesi yetkilileri, son üç yönetimde imza yetkisi olanlarla toplantılar yaparak borcun ödenmemesi halinde yöneticilerin mal varlıklarıyla sorumlu tutulacağını belirtti. Geçtiğimiz ay Nazillispor'un eski başkanlarının banka hesaplarına haciz işlemi uygulanırken, Karşıyaka yönetiminde istifalar da başlamış durumda. Genel Sekreter Mehmet Yaya, Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu'na girdiği için görevinden ayrılırken, Bahri Ekmekçioğlu ve Kazım Türk de istifa edenler arasında.

Eğer güncel vergi borçlarına bir çözüm bulunamazsa, Karşıyaka yönetimi İzmir'i 15 yıldır Avrupa arenasında ve Süper Lig'de başarıyla temsil eden basketbol takımında küçülmeye gitmeyi değerlendiriyor. İzmir’in uluslararası spor markası olan Karşıyaka, 26 yıllık isim sponsorunu kaybettikten sonra, Yaşar Ailesi ağustos ayında kulübe isim sponsorluğu vermekten vazgeçti. Şirketlerden ve yerel yönetimlerden beklenen desteği bulamayan basketbol takımı, sözleşmelerdeki yüzde 20 vergi yükü ve yüksek yabancı oyuncu kontratları gibi etkenler nedeniyle zor durumda kalıyor. Alt ligdeki futbol takımında ise sözleşmelere sadece yüzde 5 oranında vergi ödeniyor. Karşıyaka, yıllardır tüm kontratları gerçek değerinde gösteriyor.

Karşıyaka gibi köklü kulüplerin yaşadığı bu sıkıntılar, sadece İzmir ile sınırlı değil. 110 yıllık geçmişe sahip Altay da benzer sorunlarla karşı karşıya. Vergi dairesi, Altay yöneticileriyle de toplantılar yapmış durumda. İzmir’in bu köklü kulüplerinin aksine, birçok kulübün vergiden kaçmak için sözleşmeleri gerçek değerlerinde göstermediği iddiaları gündemde. Ağır borç yükü altında olan köklü il takımlarının kamu ödemelerini aksattığı belirtiliyor. İzmir temsilcisinin futbolda 3. Lig 1. Grup'taki şampiyonluk yarışındaki rakibi Bursaspor'un toplam borcu ise 1 milyar 539 milyon 708 bin TL ile 263 milyon TL'sinin kamu borcu olmasına rağmen sezon başında transfer yasağını açmayı başardığı öğrenildi. Karşıyaka yönetimi, kamu borçlarına çözüm bulunamazsa, önümüzdeki dönemde yönetime aday bulmakta zorluk yaşayabilir. Bunun yanı sıra, aylık 1.1 milyon TL civarında tutan geçmiş kamu borçlarının taksitlendirmesini düzenli olarak ödüyor.

Kaynak: DHA