Güncel

Kayseri mantısı ‘Dünya 100’ listesine girdi

TasteAtlas platformu tarafından kullanıcı oylarına göre hazırlanan dünyanın en lezzetli 100 yemeği listesinde Kayseri mantısı da 38. sırada yerini aldı

Abone Ol

TasteAtlas platformu, dünyanın en lezzetli 100 yemeğini kullanıcı oylarıyla belirledi ve Kayseri mantısı bu listede 38. sıraya yerleşti. Türkiye'den 8 yemeğin yer aldığı bu listede, Kayseri mantısı da 4.55 puanla dikkat çekti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi KAYTUR A.Ş.'de aşçılık yapan Gülcan Gören, mantının lezzetini belirleyen unsurlar hakkında bilgi verdi. Ona göre, mantı hamuru ve iç harcı birlikte dengeli olmalı.

Gören, mantının hazırlanışıyla ilgili şunları paylaştı: "Mantı hamurunun sert olması gerekiyor. Yumurta, tuz, su ve unla yapılan hamurun sertliği ve iyice yoğrulması önemli. Kullandığımız kıyma antrikot yağsız kıymadan oluşuyor ve baharatları toz biber, az miktarda karabiber ve olmazsa olmazımız Osmanlı mutfağından gelen reyhanla zenginleştiriyoruz. İyice harmanladıktan sonra küçük parçalara ayırıyoruz. Diğer mantılardan farklı olarak, Kayseri mantısını çapraz şekilde sıkıyoruz. Küçük kaşığa 40 adet mantı sığacak şekilde hazırlıyoruz ve sunuyoruz."

Mantının özgün lezzetini elde etmek için Gören, hamur ve iç harcın dengeli olması gerektiğini vurguluyor: "Mantının pişirilmesi aşamasında suda kaynatıyoruz. Köpük oluşana kadar iyice kaynatmak önemli. Tereyağı ve salça ile kavruluyor. Salça için kendi yetiştirdiğimiz yaz domateslerini kullanıyoruz. Kaynattıktan sonra biraz da can suyu ekliyoruz. Mantığın suyundan alarak üzerine ekliyoruz. Bu dengeli bir şekilde yapılırsa lezzeti tam olur."

Gören, mantının tam bir dengeyle hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, "Hem hamurunun kıvamı hem de iç harcın lezzeti önemli. Özellikle bol reyhanlı olan daha lezzetli oluyor. Pişirme süreci de büyük önem taşıyor. İyi pişirildiğinde lezzeti de o derece artar" dedi.