Tepsi Mantısı Tarifi
Malzemeler:
- Hamur İçin: 2 büyük kase un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ve yeterince su.
- İç Harç İçin: 300 gram kıyma, 1 adet soğan, baharatlar (kırmızı toz biber, karabiber, tuz).
- Salçalı Sos İçin: Tereyağ, salça, kırmızı toz biber ve su.
- Üzeri İçin: Yoğurt, sarımsak, baharatlar (nane, pul biber, sumak) ve tuz.
Hazırlık:
- Sert bir hamur için tüm hamur malzemelerini karıştırarak yoğurun. İki bezeye ayırıp yarım saat dinlendirin.
- İç harcını hazırlarken; soğanı doğrayıp kıyma ve baharatlarla karıştırın.
- Dinlenen hamuru açarak kareler halinde kesin. Ortasına kıymalı iç harcından koyup karşılıklı kenarları kapatın. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin.
- Tepsiyi fırında ya da ocak üstünde altı kızarana kadar pişirin.
- Salçalı sos için; tereyağını eritip salça ve kırmızı toz biberi ekleyin. Suyunu ekleyip kaynatın.
- Kızaran mantıların üzerine bu sosu dökün ve suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin.
- Yoğurtlu sos için; yoğurt ve sarımsağı karıştırıp mantının üzerine dökün. Baharatlarla süsleyerek servis edin.