Trakya mutfağının eşsiz lezzetleri arasında yer alan Kazan köfte nedir, nasıl yapılır? sorusu en çok araştırılan başlıklar arasında yer aldı. Konuya yönelik araştırmalarımızı gerçekleştirdik. İşte Kazan köfte yemeğinin tarifi...
Kazan köfte nedir?
Kazan köfte, özellikle Trakya mutfağında öne çıkan, büyük miktarlarda yapılıp kazan içinde pişirilen, lezzetli bir köfte yemeğidir. Adını, genellikle kazan adı verilen büyük tencerelerde pişirilmesinden alır. Bu yemek, geleneksel olarak geniş aile buluşmaları, düğünler veya kalabalık etkinliklerde tercih edilir.
Kazan köfte nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 500 gram dana kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
- Yarım çay bardağı galeta unu veya ufalanmış ekmek içi
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım demet taze maydanoz (ince doğranmış)
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı köfte baharatı
- Tuz (damak tadınıza göre ayarlayın)
Yapılışı:
Malzemelerin Hazırlanması: Derin bir karıştırma kabına rendelenmiş soğanı koyun. Üzerine yumurtayı kırın, ince doğranmış maydanozu ve rendelenmiş sarımsakları ekleyin. Ardından galeta unu (veya ekmek içi), domates salçası, baharatlar ve tuzu ilave edin.
Köfte Harcının Yoğrulması: Tüm malzemeleri iyice karıştırarak yoğurmaya başlayın. Harcı pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurun. Köftelerin lezzetini artırmak için yoğurduğunuz harcı yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.
Köftelerin Şekillendirilmesi: Dinlenen harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayın ve köftelere dilediğiniz şekli verin.
Köftelerin Pişirilmesi: Yapışmaz bir tavayı orta ateşte ısıtın ve köfteleri her iki tarafı da kızaracak şekilde pişirin. Köftelerin içinin tamamen pişmesini sağlamak için ateşi kontrollü şekilde ayarlayın.
Servis: Yanına kızarttığınız patates ve biberlerle servis edebilirsiniz. Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun!