İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde işten çıkarılan belediye işçileri, belediye binası önünde eylem başlattı. “İşimizi geri istiyoruz” pankartıyla seslerini duyurmaya çalışan işçiler, sloganlar eşliğinde taleplerini dile getirdi.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından ekonomik sorunları gerekçe göstererek işçi çıkarmalara başlayan belediyelere Kemalpaşa Belediyesi de katıldı. Belediye şirketi KEM-BEL’de çalışan 630 işçiden 127’sinin işine son veren belediye yönetimi, bu kararını ekonomik zorluklarla açıkladı. Cuma günü mesai bitiminde işten çıkarıldıklarını öğrenen işçilerin büyük çoğunluğunun, önceki belediye başkanı Rıdvan Karakayalı döneminde işe alındığı belirtildi.

Kemalpasa Belediyesi Iscileri Islerini Istiyor

İşçilerin işten çıkarılmasından bir gün önce yeni işe alımların yapıldığı iddiaları da eylemcilerin tepkisini artırdı. İşçi çıkarma kararının ardından, Başkan Mehmet Türkmen ve yardımcılarının izne ayrılması da dikkat çekti.

DİSK Genel İş İzmir 7 Nolu işçileri, sendikanın çağrısıyla Kemalpaşa Belediyesi önünde toplanarak eylemlerine devam ediyor. İşçiler, işlerine geri dönme talebiyle kararlılıklarını sürdürüyor.

Kemalpasa Ve Cigli Belediyelerinden Cikarilan 17693646 Amp

DİSK Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, "İşten çıkarmalara ilişkin muhatap bulamıyoruz çünkü belediyede kimse yok. Mevcut başkan seçildikten sonra çalışmayan işçi olduğunu, fazla sayıda işçi olduğunu, ekonomik problemler yaşadığını söylemişti. İşten çıkarma yapılacağına dair birçok yerde söylentiler duyuyorduk. Ancak toplu işçi çıkarmada yasa karşısında bir kuralı olduğunu anlatmıştık. Ne olursa olsun işçi çıkarmalarının karşısında duracağımızı ancak çalışmayan iş üretmeyen gerçek anlamda işe gelmeyen varsa biz bunun karşısındayız demiştik. Yaklaşık 4-5 aydır sürekli böyle bir konuşmalardan sonra biz Mehmet başkanla yaptığımız 3-4 defalık görüşmede bize en son hiçbir işçi çıkartmayacağını ve hatta işçi alacağını söyledi. Ancak cuma günü hatta şöyle bir sitemde bulundu: 'Ben bir belediye başkanıyım. Benim sözüme inanmıyor musunuz? Rahatsız oluyorum. Üzülüyorum' demişti. Bizde sizin sözünüze güveniyoruz. Burada işçi çıkışı olmayacak demiştik ancak sonrasında spor okulları, derhaneler, kütüphaneler, kreşler  gibi oralardan işçi arkadaşların eksiltilmesi planlanmış olmalı ki bugün karşılaştığımız manzarada bunu anlıyoruz. Cuma günü işçi arkadaşlarımızla saat beş buçuktan sonra SGK sistemindeki mesajla ya da e-devletteki sistemden çıkışların yapıldığını fark ettik. Biz acı tabloyu gördük ve hatta bazı işçi arkadaşlarımıza mesaj gitmediği için çalışmaya devam etmişler. Dün de çalışmaya devam eden arkadaşımız vardı, sistemden kontrol ederek bir şekilde ulaşmaya çalıştık. Şu an ulaştığımız insan sayısı 127. Biz de belediyenin önünde direnişi başlattık. Hatta şu an bir tane müzik hocamız işten çıkarıldığını halka duyurmadığı için öğrencilerine direniş alanında ders vermeye çalışıyor. Biz de burada işimizi geri istiyoruz. Talebimiz bu. Bütün şubelerimizle beraber iş arkadaşlarmızla dayanışma içerisinde işimizi geri alana kadar mücadele devam edeceğiz." dedi.

İşten çıkartılan işçilerden Leyla Bala, "Çambel Mahallesi'nde TOKİ konutları için henüz yapım aşamasındayken emek vermeye başladım ve hak sahiplerinin yerleşme sürecinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Kemalpaşa Belediyesi hizmetlerinin aksamadan devam etmesi için gece gündüz çalışmaya devam ettim. Geldiğimiz süreçte, yalnızca bir mesajla işten atıldığımı öğrendim. Bu işten çıkarmaların haksız olduğunu düşünüyoruz ve işimizi geri istiyoruz. Burada haksız yere işten çıkartılan işçi arkadaşlarımızla direnişimizi sürdüreceğiz. İşten atıldığımız günün ardından TOKİ'de çöpler toplanmamaya başladı ve vatandaşlar şikayet için yine bana ulaştı. Biz belediyede muhatap bulamadık ve nasıl olduysa dün bir anda TOKİ'de çöpler toplandı. İşimizi geri istiyoruz" dedi.

Muhabir: Feyaz Tatar