Kemeraltı’nda faaliyet gösteren odaya bağlı lokantalar, Büyükşehir’in açtığı Kent Lokantası’ndan duydukları rahatsızlığı İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç’a iletti. Büyükşehir’in, esnaf lokantalarına zarar veren projesiyle ilgili kendilerinden görüş almadığını belirten Kılıç, “Bu lokanta, sosyal proje olarak açıklandı fakat zengini de orta hallisi de garibanı da yemek yiyor. Bunun ayrımı yapılmıyor. Bir gevrek, peynirin 20-30 TL olduğu İzmir’de 4 çeşit yemeğin 50 liradan satılması bizim rekabet şansımızı yok ediyor” dedi. Belediyenin görevinin esnafla rekabet etmek olmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Doğan Kılıç, “Bizim o fiyatlara yemek vermemiz imkansız. Dükkan kirası, elektrik, su, doğalgaz, personel ve malzeme fiyatlarını dikkate aldığınızda bunun mümkün olmadığını anlarsınız. Fakat belediye kendi personelini çalıştırıp, kira ödemediği için bizden çok daha avantajlı. Böyle giderse iflaslar ve işsizlik artar” diye konuştu.

Doğan Kılıç

“Ortak yapılabilirdi”

Büyükşehir veya yerel belediyelerin lokantacı esnafıyla rekabet edeceğine ortak projelerle esnafın da kalkınmasına yardımcı olabilecek işlere imza atılabileceğini vurgulayan Kılıç, “Örneğin Buca gibi üniversite çevresindeki lokantalarla bir öğün yemek karşılığı fiyat belirlenir bunun bir kısmını belediye finanse eder; esnafımız da elini taşın altına koyar ve çok cüzi bir ücrete öğrenciler yemeğini yiyebilirdi. Bunu ilgili yerel belediyeye anlattım ama dinletemedik” ifadelerini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı aradığını fakat ulaşamadığını kaydeden Doğan Kılıç, “Eğer dönüş yaparsa bu işe bir çözüm bulmamız gerektiğini ifade edeceğiz. Turistlerden tutun da dükkan sahiplerine kadar her kesimden insanın olduğu Kemeraltı Çarşısı’nda böyle bir lokanta doğru olmaz. Keşke bizimle istişare ederek bunu yapsalardı. İzmir'in Ege Mahallesi, Yenişehir, Eskiizmir, Basmane gibi birçok gariban bölgeleri var; gidip oraya açsalardı, para bile almadan insanlara verselerdi; ona bir şey diyemeyiz. Ama Kemeraltı yanlış yer” şeklinde konuştu.

1 yılda 450 iflas

Lokantacı esnafının işlerinin çok azaldığını ve zorla ayakta durduklarını açıklayan Kılıç şunları söyledi: “İzmir’de son 1 yılda kapanan 780 esnafın 450’si benim sektörümde. Eğer bu lokantalar açılmaya devam ederse birçok esnaf kepenk kapatacak. Esnaf kapatınca bizim yüreğimiz sızlıyor. Her esnaf en az 5 kişi çalıştırıyor. Bu da 5 aile demek. Günah bu insanlara. Belediye eskiden yaptığı için sefer tasıyla ihtiyaç sahiplerinin evine yemek götürebilir. Ama burada zengini de yiyor orta hallisi de. Belki garibana sıra bile gelmiyor. Sen gariban mısın? Kimsin, ne iş yapıyorsun diye soran yok.”

Thumbs B C 7516Ab3C2974006731249

“Ucuzluğu Kordon’da yapsın”

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu önceki dönem Genel Başkanı Aykut Yenice de, Kemeraltı’ndaki işletmelerin hepsinin esnaf lokantası olduğunu kaydederek, “Kemeraltı’nda pahalı mal satan lokanta yok. Eğer ucuzluk yapmak istiyorlarsa Kordon'a gidip balık lokantası açsınlar; restoranlarla mücadele etsinler. Kemeraltı’nda tabldot satan esnafa rakip olmasınlar. Esnaf Odası Başkanı ve ilgili diğer sivil toplum örgütleriyle konuşup onların fikrini de alıp hareket etmeleri gerekirken ‘ben yaptım, oldu’ mantığı son derece yanlış” diye konuştu.

“Bize ucuzluk dersi versin”

Esnafın yüksek kiralar ve maliyetlerle baş edemez hale geldiğini açıklayan Aykut Yenice, “Eğer bu işi Grand Plaza'nın müdürü organize ediyorsa sayın müdürüne çağrıda bulunuyorum; toplasın bizleri ve ucuz yemeği nasıl imal edip sattığını anlatsın, bize ders versin. Ben 100 yıldır bu işi yapan aileden geliyorum ama 50 liraya mal edemiyorum. O yüzden Büyükşehir lütfen bizi toplasın ve ‘ucuza yemek nasıl mal edilir?’ diye ders versin. Demek ki biz dedemizden, babamızdan ucuza yemek yapmayı öğrenememişiz” şeklinde konuştu.

“İflaslara neden olur”

İşletmesinde henüz klimayı çalıştırmamış olmasına karşın 8 bin 700 TL elektrik faturası geldiğini aktaran Yenice, “Kiram ise 40 bin lira. Yaklaşık 4-5 bin lira su parası ödüyorum. Benden katı atık bedeli alıyorlar ama onlar katı atık bedeli ödüyor mu hiç sanmıyorum. Onlar Kent Lokantası bütçesinden personelin maaşını, vergileri, elektrik, su, doğalgaz faturalarını, kredi kartı komisyonlarını ödüyorlar mı? Esnafın can çekiştiği bir süreçte bence esnafı ezen bir uygulama. İflaslara neden olacak bu uygulama bir an önce son bulmalı” dedi.

İl geneline yayılacak

İzmir Büyükşehir Belediye tarafından Kemeraltı Çarşısı’nda açılan Kent Lokantaları’nda 4 çeşit yemek 50 TL’den satılıyor. Grand Plaza Genel Müdürü Hilmi Aksoy, “Bayramdan sonra birçok ilçeye bu hizmet götürmeyi planlıyoruz. Hedefimiz her ilçede bir şubemizin olması. Bundan sonra ikinci durağımız Çiğli olacak. Karabağlar, Bornova ilçeleri ile devam edecek. Kırmızı eti, beyaz eti, bakliyatı ve sebzesiyle lezzetli bir menü sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Murat Ervin