Ekşili Malhıta Nedir?
Ekşili Malhıta, Kilis mutfağının özgün ve lezzetli çorbalarından biridir. Bu çorbanın asıl özelliği kırmızı mercimek, semizotu ve limonun mükemmel uyumuyla oluşan ekşimsi lezzetidir. Ancak tarifin asıl sırrı, zeytinyağında pembeleşen sarımsaklarla birlikte sunulmasında yatıyor.
Ekşili Malhıta Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 6 diş sarımsak
- Yaklaşık 3 su bardağı semiz otu
- 2 çay kaşığı limon tuzu veya 2 limon
- 2 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlık:
- Mercimekleri ayıklayıp bol suda yıkayın.
- Mercimeği bir tencereye alıp üzerine 4 su bardağı su ekleyin ve kaynatın.
- Kaynamaya başladığında, 2-3 su bardağı daha su ekleyip ince ince doğranmış semizotunu da ekleyin. Sürekli karıştırarak çorbanın kıvam almasını sağlayın.
- Tuz, kırmızı biber ve limonu ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Ayrı bir tavada zeytinyağını ısıtın. Sarımsakları dörde bölün ve yağda pembeleşene kadar kızartın. Kızaran sarımsakları çorbaya ekleyip karıştırın.