Prof. Dr. Utku, her yıl yaklaşık 50 milyon sepsis vakasının yaşandığına ve bu vakaların 11 milyonunun ölümle sonuçlandığına dikkat çekti. Her üç saniyede bir sepsis nedeniyle bir kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Utku, TYBD'nin "Farkına Var, Hayat Kurtar" kampanyasıyla toplumsal farkındalığı artırmaya çalıştıklarını belirtti.

kimse-farkinda-degil-uc-saniyede-bir-birini-olduruyor-1

Kimler Risk Altında?

Sepsis riski altında olanlar arasında küçük çocuklar ve 60 yaş üstündekilerin yanı sıra kalp, KOAH, inme, Alzheimer, diyabet, böbrek hastalığı, kanser ve otoimmün rahatsızlıkları olan kişiler bulunuyor. Utku, bu kişilerin gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

kimse-farkinda-degil-uc-saniyede-bir-birini-olduruyor1

Erken Tanı Hayatta Kalma Şansını Artırıyor

Sepsisin erken tanısının ve tedavisinin, mortalite oranını yüzde 80'e kadar azaltabileceğine değinen Utku, sepsisin önlenebilecek bir hastalık olduğunu belirtti. Aşı, temiz su kullanımı, el hijyenine dikkat etme ve hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi gibi önlemlerle sepsisin önlenebileceğini ifade etti.

kimse-farkinda-degil-uc-saniyede-bir-birini-olduruyor2

Sepsis Belirtileri Nelerdir?

Prof. Dr. Utku, sepsis belirtilerinin; vücut ısısında değişiklik, aşırı titreme, kas ağrısı, konuşma bozukluğu, zihin bulanıklığı, nefes darlığı, idrar yapamama ve ciltte beneklenme olarak sıraladı. Bu belirtilerin herhangi birinin görülmesi durumunda acil müdahale gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi