Kiraz'ın sakin sokaklarında keşfe çıkmak, şehrin gizli hazinelerini bulmanın tam zamanı! İşte size Kiraz'da mutlaka görmemiz gereken 5 harika yer...

Kiraz'da keşfetmeniz gereken 5 harika yer...

Kaleköy Antik Kenti

Kaleköy Antik Kenti

Kaleköy'deki antik kent Gymnasiumu (Kale olarak bilinir) Tonoz (Tolaz) resimlerinden anlaşıldığı üzere yarı kavisli tonoz yapı tekniği kullanılarak inşa edilmiştir, bu da yapıyı Geç Roma/Erken Bizans dönemine tarihlendirme olasılığını artırmaktadır. Modern Kaleköy'ün bulunduğu yer, Kaleköy Kenti Kalıntılarının çoğunun bulunduğu alandır. Gymnasium (Kale), kentin büyük bölümü içerisinde günümüze en sağlam ulaşan tek yapıdır. Yerleşim alanı, gymnasiumun etrafı, doğudaki eğimli tepeler ve ova arasındaki eğimli arazi üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu alanda gymnasiumun yanı sıra tonozlu yapılar ve temel kalıntıları da bulunmaktadır. Kentin nekropol alanı ise köy mezarlığının güneyinde, Kaleköy-Haliller Köyü yolu boyunca iki tarafında geniş bir alana yayılmış durumdadır; bu alanda tahrip edilmiş mezar odaları da bulunmaktadır. Ayrıca yerleşim ve mezarlık alanları birbirine oldukça yakın konumdadır.

Kaleköy Antik Kenti, İzmir'in Kiraz ilçesinde bulunan önemli bir tarihi yerdir. İlk defa ziyaret edenler için bölgenin merkezi konumundadır ve tarihi yapılarıyla dikkat çeker. Ancak zamanla yerleşim ve doğal etkenler nedeniyle birçok tarihi eser hasar görmüştür.

Beratta Antik Kenti

Beratta Antik Kenti

Kiraz ilçesinde yer alan Beratta Antik Kenti, Roma döneminden kalma önemli bir antik yerleşimdir. Burada antik dönem kalıntıları ve ilginç mimari örnekler bulunur. Kiraz'ın tarih ve kültür zenginliğini yansıtan bu kent, tarihe meraklı ziyaretçiler için önemli bir duraktır.

Beratta Antik Kenti, şu anda Çayağzı Köyü'ne bağlı Elbi Mahallesi'nde bulunmaktadır. Antik yerleşimin eski adı Baratta veya Baretta olarak bilinir. Ön-Türkçe kökenli olarak "bar" büyük anlamına gelirken, "atta" baba veya ata anlamına gelir. Baretta veya Baradda, "Büyük Ata" anlamına gelir. Daha sonra bu yerleşim Elbi adını almıştır, "El" halk ve "Bi" bey kelimelerinden oluşan Elbi, "Ülkenin Beyi" veya "Beyin Halkı" gibi anlamlara gelir. Baratta, Keles ovasındaki diğer şehir Kilbianon (Keaia) ile birlikte sikke bastırarak kullanmıştır.

Bizans İmparatoru Marcianus'un 451 yılında İstanbul (Kadıköy)'de düzenlediği IV. Ruhban Meclisi'ne Baratta (Elbi) Kilisesi'nin papazı da katılmıştır.

Çayağzı Köyü'nde bulunan yapı kalıntısı, moloz taşlarla yapılmış kare planlı bir yapıdır. Üst örtüsü zamanla yıkılmış olsa da, duvardaki izlerden pandantif geçişlere sahip bir kubbe ile örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Muhtemelen dini bir yapı olarak kullanılmış olmalıdır. İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 26 Ocak 2006 tarihli ve 1770 sayılı kararıyla tescil edilmiştir.

Asar Kalesi

Asar Kalesi

Asar Kalesi, Kiraz ilçesindeki önemli tarihi yapıların başında gelir. Selçuklular döneminden kalma bu kale, bölgede gezilecek yerler arasında önemli bir yer tutar. Kaleyi ziyaret edenler, tarihi dokusunu keşfetmenin yanı sıra çevresindeki doğal güzellikleri de görebilirler.

Asar Kalesi'nin surları, Kiraz İlçesi Hisar Köyü Köyiçi'nde yer almakta olup, köy yerleşimi içinde birçok yapıya dayanmaktadır. Kaledeki sur ve burçların çoğu zamanla yıkılmış, ancak ayakta kalanlar kalenin güneybatı kısmında yer almaktadır. Kale içinde yoğun bir yapılaşma bulunmakta ve mevcut sur duvarları dıştan güneydoğu yönünde çevrili yapılarla çevrelenmiştir. Hem içten hem dıştan bazı yapılar sur duvarlarına bitişik olarak konumlanmıştır. Kale, Roma-Bizans döneminden kalma olup, kaba ve moloz taşlarla harç kullanılarak inşa edilmiştir.

Haliller Çeşmesi

Haliller Çeşmesi

Haliller Çeşmesi, Kiraz ilçesinin Haliller Köyü'nde bulunan tarihi bir yapıdır. 1780 yılında Dumanoğulları tarafından yaptırılmıştır. Dört gözlü ve kare planlı olan bu çeşme, moloz taştan yapılmış ve yüksek bir kaide üzerinde durmaktadır. Kiraz'a gelen ziyaretçiler, bu tarihi çeşmeyi görmeyi ihmal etmemelidirler.

Her biri kendi özgün tarihî ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan bu noktalar, Kiraz ilçesinin turistik ve tarihi değerlerini keşfetmek isteyenler için ideal duraklar olarak öne çıkmaktadır.

Çeşme, yüksek bir kaide üzerine depolu, dört yüzlü ve kare plân şemasına sahiptir. Moloz taştan yapılan bu büyük çeşme, anıtsal bir görünüme sahiptir ancak günümüzde onarıma ihtiyaç duymaktadır ve meydan çeşmesi özelliği taşımaktadır.

Çeşmenin her cephesi üçgen alınlıklı üst örtüye sahip olup birbirine benzemektedir. Her cephede dikdörtgen çerçeve içine alınmış hafif sivri kemer formunda nişler bulunmaktadır. Bu nişler, iki sıra kemerle daha derin hale getirilmiş ve kemer başlangıçlarına konulmuş taşlarla sütun görünümü verilmiştir. Çeşmenin üstünde tuğlalarla kirpi saçak uygulaması yapılmış ve Kuzey ve Güney cephelerinde dikdörtgen çerçevenin üzerine iki sıra halinde tuğla döşemesi görülmektedir. Nişlerin içinde alt kısımlarda birer lüle bulunan çeşmenin günümüzde suları akmamakta ve lüleler de yok olmuştur. Yalnızca Doğu cephesinde bulunan çeşmesi işlevseldir.

Çeşmenin üç adet kitabesi vardır, bunlar nişlerin içine ve orta kısımlarına gömülmüştür. Kuzey nişinde bulunan ilk kitabe mermer üzerine kabartma tekniğiyle yazılmış olup dört sıralıdır ancak tarihi bulunmamaktadır. Batı nişindeki ikinci kitabe de mermer üzerine kabartma tekniğiyle dört sıralı olarak yazılmıştır.

Erenler Tepesi Tümülüsü

Erenler Tepesi

Başaran Köyü'nde bulunan Erenler Tepesi Tümülüsü, Kiraz İlçesi'nde yer alır ve antik dönemden kalma bir mezarlık olarak kullanılmaktadır. Yüksek bir noktada yer alan bu tümülüs, çevresinde düzensiz taşlarla yapılmış mezarlar barındırmaktadır. Köy mezarlığıyla birlikte, Erenler mevkiindeki bu antik mezarlık, geçmişten günümüze kullanılmıştır. Ancak zaman içinde kaçak kazılar nedeniyle zarar görmüştür.

Erenler Tepesi Tümülüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (TVKK) tarafından 22.07.1999 tarihinde 8077 sayılı kararla SİT Alanı ilan edilmiştir.

Güzelbahçe'de keşfedilmeyi bekleyen 5 yer...

Narlıdere'de keşfedilmeyi bekleyen 5 yer...

Güzelbahçe'de keşfedilmeyi bekleyen 5 yer...

Kaynak: HABER MERKEZİ