Yerel

Kırsal Hizmetler Dairesi sahada: İzmir'in kırsalı korunarak kalkınacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde kurulan Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, saha çalışmalarına başladı. Köylerin, kendine özgü bir şekilde korunup kalkınması için sorunların çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Abone Ol

İzmir'de kırsal alanların korunması ve kalkınması amacıyla kurulan Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, yerel paydaşlarla birlikte sahada çalışmalara başladı. Ekipler, köylerin kendi dokusuna uygun şekilde korunup kalkınması için eylem planı oluştururken, öncelikli sorunları çözüme kavuşturacak ve yapılaşma baskısı ile rant gibi tehditlere karşı önlem alacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde kurulan Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, planlama sürecinin ardından 19 ilçede çalışmalarını başlattı. İlçe belediyeler ve yerel paydaşlarla koordineli bir şekilde yürütülen saha çalışmalarında, köylerin sorunları, ihtiyaçları ve doğal-kültürel yapıları yerinde tespit ediliyor. Bu kapsamda Kiraz ilçesinin Kaleköy, Karaburç, Çayağzı ve İğdeli köylerinde incelemeler yapıldı.

Nasıl bir çalışma yapılacak?

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, her bölgeyi kültürel, ekonomik, mimari ve coğrafi dinamikleri ile birlikte ele alacak. Köylerin dokularına uygun şekilde korunması için çalışmalar yürütülecek ve doğru kalkınma hamlelerinin uygulanabilmesi için köyler çeşitli kriterlere göre sınıflandırılacak. Elde edilen veriler ışığında kalkınma yatırımları planlanacak.

Aynı zamanda, saha çalışmaları sayesinde köylerin bekleyen sorunları ilgili birimlere aktarılacak ve hızla çözüme kavuşturulacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yer seçiminden verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına, iklim değişikliği ile mücadeleden kentin kır üzerindeki baskısını önlemeye kadar birçok konu ele alınacak.

Yerele özgü stratejiler belirlenmeli

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Nehir Yüksel, İzmir’in kırsal alanlarına yönelik öncü bir adım attıklarını belirterek, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın, kırsalın planlamasına ve sorunlarının çözümüne odaklanacağını, kırsalın kendine özgü yerel mimarisi, doğal alanları ve ekosistemi açısından hassas bölgelerin korunmasına yönelik strateji ve politikalar üreteceklerini söyledi. Yüksel, aynı zamanda kırsal ekonominin güçlendirilmesi için strateji ve eylem planları hazırlayacaklarını ifade etti.

İzmir'in merkez ilçeleri dışında kalan 19 ilçede çalışmalarını sürdüren ekipler, ilçe belediyeleri ile bilgi alışverişi ve veri toplama çalışmalarına devam ediyor. Nehir Yüksel, amaçlarının 19 ilçede yaşanan sorunları bütün olarak değerlendirmek ve yerele özgü stratejiler belirlemek olduğunu belirtti.

Kiraz Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden Taşkın Güren, köylerin kalkınmasına yönelik bu çalışmanın, hizmetlerin artmasına büyük katkı sağlayacağını ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerine destek olarak köylerin sorunlarını anlattıklarını söyledi. 

Kiraz Kaleköy Mahalle Muhtarı Murat Seçkin ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım uygulamalarından memnun olduklarını ancak çözülmeyi bekleyen sorunların var olduğunu ifade etti. Seçkin, Büyükşehir Belediyesi’nin bu hamlesinin ve sorunları yerinde görüp dinlemelerinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.