Ağustos ayında Kırşehir’de gezilecek yerler listesini merak edenler için hazırladığımız bu özel rehberde, şehrin en dikkat çekici noktalarını bulacaksınız. İşte, Kırşehir'de Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer...

Kırşehir'de Ağustos ayında gidilmesi gereken 10 yer

1. Seyfe Gölü-Kuş Cenneti

Kırşehir’in doğal güzellikleri arasında yer alan Seyfe Gölü, hem Türkiye hem de dünya için önemli bir sulak alan. 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi'ne dahil edilen bu göl, dünyanın en büyük flamingo kolonilerinden birine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bölgede yaklaşık 480 bin kuş yaşamakta. Piknik alanları ve kuş gözlem kulesi sayesinde kuşları yakından gözlemleyebilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

2. Mucur Yeraltı Şehri

Volkanik tüf kayalar içine oyulmuş bu yeraltı şehri, İlk Hristiyanlık döneminde putperestlerden korunma amacıyla veya Orta Bizans döneminde Arap akınlarından kaçmak için inşa edilmiş olabilir. İki katlı olan şehirde odalar, salonlar ve koridorlar bulunmakta. Şu an 42 odası ziyarete açık ve yerden 7-8 metre derinlikte.

3. Cacabey Medresesi

Kırşehir merkezinde bulunan Cacabey Medresesi, dünyanın ilk astronomi okulu olarak bilinir. Medresenin minaresindeki üç farklı örgü sistemi, Anadolu'nun tek örneğidir. Şu anda cami olarak hizmet veren bu yapı, ilim ve maneviyatın güzel bir örneğini sunuyor.

4. Japon Bahçesi

Kaman ilçesindeki Japon Bahçesi, Mikasanomiya Anı Bahçesi olarak da bilinir. 1993 yılında yapılmış olan bu bahçe, Japonya sınırları dışındaki en büyük botanik bahçesi olarak dikkat çekiyor. Birçok bitki türünü, çeşitli ağaçları ve göletleri inceleyerek doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz.

5. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Japonya’nın "Kültürel Mirası Koruma Projesi" kapsamında hibe ettiği müze, Kalehöyük içindedir. 2011 yılında “En İyi Yeşil Müze” ödülü almıştır. Müze, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden Kalkolitik Çağ’a kadar geniş bir zaman aralığını kapsayan eserler sergiler. Ters kronolojik sistemle düzenlenen sergi, tarih meraklıları için ilginç bir deneyim sunar.

6. Neşet Ertaş Müzesi

Türk halk müziğinin önemli isimlerinden Neşet Ertaş’a adanmış bu müze, şehir merkezinde yer alır. Sanatçının balmumundan yapılmış heykeli ve enstrümanları burada sergilenir. Ayrıca, Kırşehir ve çevresindeki önemli halk ozanlarına dair fotoğraflar ve bilgiler de bulunur.

7. Üçayak Kilisesi

Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait ve 10. yüzyılda inşa edildiği düşünülen bu kilise, çift kubbeli ve tamamen tuğladan yapılmıştır. Çevresinde antik yerleşim yerleri bulunmayan bu yapının günümüze sadece kolonları ulaşabilmiştir.

8. Ahi Evran Cami ve Türbesi

Anadolu için büyük öneme sahip Ahi Evran adına yapılmış bu yapı, medrese, cami, imarethane ve hamamdan oluşur. Ahilik teşkilatının kurucusu olan Ahi Evran’ın anısına inşa edilmiştir ve Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biridir.

9. Kesikköprü ve Kesikköprü Kervansarayı

1248 yılında Kızılırmak üzerine kurulan bu köprü, Anadolu Selçukluları tarafından yaptırılmıştır. 400 metre uzunluğundaki köprü, Konya ile Kırşehir’i bağlar. Köprünün yanında bulunan kervansaray, dönemin mimarisini ve ticaret yollarını yansıtır.

10. Dulkadirli Yeraltı Şehri

50 kilometre uzaklıktaki bu yeraltı şehri, Roma döneminde savaşlardan korunmak ve ibadet amacıyla tasarlanmış olabilir. Yerin altında 5 salon ve 8 oda bulunur, ayrıca taş kuyular ve değirmen taşları da mevcuttur. Mimari yapısı Selçuklu kervansaraylarını andırır.

Kaynak: HABER MERKEZİ