Kültürler arası etkileşimin arttığı günümüzde, gastronomi de bu kültürel alışverişin önemli bir parçası haline gelmiştir. Kiş, özellikle Fransız mutfağına ait bir tat olarak bilinir ve Fransız geleneksel lezzetlerinin bir örneği olarak ön plana çıkar. Ancak, Fransız mutfağının zenginliği ve çeşitliliği düşünüldüğünde, kişin hangi yöreye ait olduğunu belirlemek ve onun kökenlerini keşfetmek de araştırmacı vatandaşlar için ilginç bir konu haline gelir. Peki, Kiş nedir? Kiş hangi yöreye aittir? Kiş içinde ne var? İşte konuya dair tüm detaylar...

Kiş nedir?

Fransız mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kiş, çıtır tuzlu tart hamuru ve zengin iç harcıyla sofralarımıza renk katıyor. Geleneksel tariften biraz ayrılarak, kabartma tozu kullanmadan hazırlanan çıtır hamur, tereyağı, yumurta ve yoğurt ile buluşuyor. İç harcında ise krema ve yumurtanın lezzetli dansına eşlik eden peynir çeşitleri, taze yeşillikler ve kuru baharatlar, kişi tarifimize özgün bir tat katıyor.

Kiş hangi yöreye aittir?

Malzemeler:

Hamur İçin:

50 gram tereyağı
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
2-2,5 su bardağı un
İç Harcı İçin:2 yemek kaşığı sıvı yağ
5-6 adet pırasa
100 gram beyaz peynir
100 gram kaşar peyniri

Kiş içinde ne var?

Yapılışı:

Hamur için yumurta, oda sıcaklığındaki tereyağı ve yoğurdu derin bir kaba alın. Tuzu ekleyin ve kontrollü bir şekilde unu ilave ederek ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayın. İnce doğradığınız pırasaları sıvı yağ eklediğiniz tavada soteleyin, fazla yumuşamamalarına dikkat edin.
Pırasalar soğuduktan sonra içerisine rendelenmiş beyaz peynir ve kaşarı ekleyip karıştırın. Hamuru kalıp büyüklüğünde açın ve çatalla delikler açın.
Hazırladığınız iç harcı hamurun üzerine ekleyin ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.
Kiş tarifiniz servise hazır. Afiyet olsun!
Geleneksel tarife kendi dokunuşunuzu katarak, damak zevkinize uygun özgün bir kiş lezzeti elde edebilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi