Güncel

KİT'lerin etkinlikleri nasıl artırılacak? Bakanlık planını açıkladı

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son günlerde çeşitli basın yayın organlarında yer alan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e atfedilen iddialara yanıt verdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 19 kamu iktisadi teşebbüsünün (KİT) hazırlanan bir kanun taslağıyla özelleştirileceği, yabancı sermayeye satılacağı veya kapatılacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Bu iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesine yer verilerek, KİT'lerin 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi ve sermayesinin tamamının devlete ait olduğu hatırlatıldı. Bakanlık, söz konusu teşebbüslerin yönetimlerinde yapılacak değişikliklerle etkinliklerinin artırılmasının hedeflendiğini ve bu yönde çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Açıklamada ayrıca, KİT'lerin mevcut yapılarının korunarak daha etkin ve verimli çalışmalarının amaçlandığı ifade edildi. Bakanlık, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması ve söz konusu kurumların performanslarının güçlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

"KİT'lerin anılan KHK kapsamında halihazırda verimlilik ve karlılık ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmeleri gerekmektedir. Taslak aşamasında olan düzenlemeler ile KİT'lerin daha etkin ve verimli çalışmaları ve kurumsallıklarını artırmaları amaçlanmaktadır. Bunu satış olarak yorumlamak iyi niyetli bir yaklaşım olmayıp, halkı bilinçli olarak kandırmaktır."

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hazırlanan taslak çalışmanın bir parçası olarak yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşturulmasının hedeflendiği belirtildi. Açıklamada, bu adımın yönetim kurullarının etkinliğini artırmayı, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerini geliştirmeyi ve operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleriyle uyumlu hale getirilmesini amaçladığı vurgulandı. Kamu işletmelerinin daha etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlaması beklenen bu değişikliklerle birlikte, uluslararası alanda genel kabul görmüş kurumsal yönetim uygulamaları ile Türk Ticaret Kanunu'ndaki yasal çerçevenin kullanılacağı ifade edildi. Açıklamada, KİT'lerin yönetim kurullarında dönüşüm zemini oluşturularak, daha şeffaf, hesap verebilir ve etkin bir yönetim anlayışının benimseneceği vurgulandı.

"Çalışılan taslak düzenleme ile KİT'lerin kurumsallıklarının artırılarak sadece ülkemizde değil, uluslararası platformlarda da rekabet güçlerinin artırılmasına katkıda bulunulması, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin uluslararası ilkelerle uyumlu bir şekilde en üst düzeyde sağlanması ve böylece ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olumlu katkılar sunulması amaçlanmakta olup, yapılan çalışmayı farklı yönlere çekmek yalnızca bu KİT'lere zarar verecektir. Bu çerçevede bu haberler sadece spekülasyon niteliğinde olup gerçeği yansıtmamaktadır."