Tokat Hürsöz Gazetesi’nin haberine göre; Tokat'ın Merkez Bula Köyü'nde, Murat Akdağ ve ailesi, 2024 yılı aronya hasadına başlamanın heyecanını yaşıyor. Almanya'da ikamet eden Akdağ Ailesi, tatillerde geldikleri memleketlerinde, kendi elleriyle yetiştirdikleri aronya meyvesinin ikinci hasadını gerçekleştiriyor. Murat Akdağ, eşi Sümeyya Akdağ ve oğulları Ali Kemal Akdağ, 2,5 dönümlük arazilerinde başladıkları aronya üretiminden umutlu.

Kizilderililer Sifayi Onda Ariyordu Artik Tokatta Uretiliyor (1) (1)

Aronya Üretimi: Bir Başarı Hikayesi

1974 yılında Tokat'ta doğan ve 1976'dan bu yana Almanya'da yaşayan Murat Akdağ, toprakla olan ilgisini önce hobi bahçelerinde keşfetti. 2021 yılında ise Tokat'taki 2,5 dönümlük arazisine 750 kök aronya dikerek çiftçiliğe adım attı. İlk hasadı 2023 yılında gerçekleştiren Akdağ, 70 kilogram ürün elde etti. 2024 yılı hasadında ise 750 ila 1.000 kilogram arasında bir verim beklediklerini belirtti.

Kizilderililer Sifayi Onda Ariyordu Artik Tokatta Uretiliyor (2)-1

Tokat’ın ikliminin aronya üretimi için son derece uygun olduğunu keşfeden Akdağ, Yalova'dan mavi sertifikalı Viking türü aronya fideleri temin ederek üretime başladı. Hiç fire vermeden tüm köklerin tutmasıyla, 2023 yılında ilk hasadını yapan Akdağ, bu yılki hasattan da oldukça umutlu.

Kizilderililer Sifayi Onda Ariyordu Artik Tokatta Uretiliyor (5)-1

Doğal Üretim ve Yüksek Talep

Murat Akdağ, aronya üretiminde doğal yöntemler kullanmaya önem veriyor. İlaç kullanmadan, tamamen doğal hayvan ve ısırgan gübresi ile toprağı besleyerek üretim yapıyor. Damla sulama yöntemiyle su tasarrufuna da dikkat eden Akdağ, aronyayı yabani hayvanlardan korumak için araziyi koruma telleriyle çevirmiş.

Kizilderililer Sifayi Onda Ariyordu Artik Tokatta Uretiliyor (6)-1

Aronyanın antioksidan özellikleri nedeniyle sağlığa faydalı olduğunu belirten Akdağ, bu meyvenin Kızılderililer tarafından şifa niyetine tüketildiğini söyledi. Günde 30 gram aronya tüketiminin sağlık açısından yararlı olduğunu vurgulayan Akdağ, doğal üretim sayesinde aronyaya olan talebin arttığını ifade etti.

Kizilderililer Sifayi Onda Ariyordu Artik Tokatta Uretiliyor (3)-1

Tarladan Direkt Tüketiciye Ulaşıyor

Akdağ Ailesi, Tokat’ta ürettikleri aronyayı doğrudan tüketiciye ulaştırıyor. Sosyal medya üzerinden ve telefonla sipariş aldıklarını belirten Murat Akdağ, aronyanın dondurucuda saklanarak uzun süre muhafaza edilebileceğini de ekledi. Aronya temin etmek isteyenler, Instagram'da @aronya_tokat adresinden iletişime geçebilir.

Aronyanın taze tüketilebildiği gibi, kurutulup çay olarak da içilebileceğini söyleyen Akdağ, bu sağlıklı meyveyi üretmekten mutluluk duyduğunu ve örnek teşkil edeceğine inandığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ